Viata in vremea coronavirusului ne-a invatat pe toti ca trebuie sa acordam o mai mare atentie curateniei si dezinfectarii suprafetelor din casa, pentru a ne proteja pe noi si pe cei dragi.
In primul rand, am constientizat mai bine faptul ca exista o diferenta clara intre „curat” si „dezinfectat”. Prin urmare, nu este suficient sa indepartam doar praful si murdaria vizibila, ci trebuie sa mergem in profunzime, la nivel microscopic, si sa scapam de virusi si bacterii.
Asa ca dupa ce curatam, trecem la pasul al doilea: pulverizam dezinfectant si stergem suprafetele cu o carpa uscata. Este un obicei pe care trebuie sa ni-l pastram si dupa ce scapam de coronavirus, spun expertii de la realsimple.com.
„Timpul de contact” e foarte important
A doua lectia invatata in pandemie este atentia pentru „timpul de contact”, adica perioada in care dezinfectantul ramane pe suprafata ce trebuie curatata, inainte de a fi indepartat cu carpa uscata.
Este foarte important sa tineti cont de acest lucru mai ales in incaperile cu probleme, precum baile fara aerisire si bucatariile. Insa daca sunteti atenti, veti gasi – pe ambalajul fiecarui dezinfectant – timpul de contact recomandat de producator.
Pungile pentru cumparaturi, spalate cat mai des
„Cand ati spalat, ultima oara, punga cu care mergeti la cumparaturi?”. Este intrebarea la care 97% dintre participantii la un studiu realizat in 2010 au raspuns direct: „niciodata”. Au inceput sa o faca abia dupa aparitia infectiilor cu coronavirus, la recomandarea medicilor si a specialistilor in sanatate publica.
Multe dintre pungile folosite de noi atunci cand mergem in supermarketuri contin E.coli. Asa ca este recomandat sa pastram un in care sa punem doar carnea cruda cumparata, fara a o amesteca si cu alte alimente sau produse achizitionate. Pentru spalarea pungilor, putem folosi detergent de rufe, spray-uri sau servetele dezinfectante, carpe si servetele uscate.
Mare atentie la vasele in care gatim si la saltele!
Ultimele doua lectii invatate in pandemie au in vedere vasele in care gatim si saltelele. In ceea ce priveste vasele, in special cele in care am copt ceva, este recomandata curatarea lor cu apa si otet alb, inainte de spalarea cu detergent.
La randul lor, saltelele pot fi reimprospatate cu bicarbonat de sodiu. Pentru ca, pe fondul pandemiei, petrecem mai mult timp acasa si in pat, nu mai este suficienta schimbarea asternuturilor si a fetelor de perna.
Insa nu trebuie sa uitam ca unul dintre cei mai importanti factori pentru sanatate, dar si pentru confort este calitatea aerului din incaperi. Iar calitatea este data de temperatura, umiditate, compozitie gazoasa sau de incarcarea cu particule si emanatii volatile. Mai multe detalii pe acest subiect gasiti intr-un articol anterior.
Cititi si: Cum ne protejam casa de coronavirus