Casele sasesti din Sibiu au fost remarcate, de-a lungul timpului, atat de catre turistii romani, cat si de cei straini. Una dintre acestea poate fi vizitata in Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, din Bucuresti.
Originara satul sibian Dealu Frumos, locuinta din caramida a fost reconstruita in muzeu acum aproape noua ani, pe un soclu de piatra, acoperind un lot dreptunghiular, adaptat deschiderilor nu foarte generoase ale parcelelor din satele sasesti. Este compusa din doua incaperi de locuit, la care se adauga bucataria si pivnita. In continuarea casei este amplasata anexa care cuprinde grajdul si sura, reflexie a indeletnicirilor agro-pastorale ale acestei minoritati.
Interiorul caselor sasesti era plin de culoare, mobilierul pictat, tesaturile care impodobesc peretii sau ceramica decorativa desfasurand o gama cromatica variata a motivelor vegetale, florale si avimorfe, care predomina pe aceste obiecte.
Cum arata casa la interior
Organizarea interiorului casei Dealu Frumos in muzeu a avut in vedere reprezentarea a doua etape privind evolutia esteticului si a functionalitatii spatiului de locuit in traditia saseasca, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pana spre sfarsitul secolului XX, marcand trecerea de la mobilierul vechi, pictat (in camera „curata”), la cel modern, orasenesc (in camera de locuit).
Tesaturile de interior isi insusesc particularitati deosebite, incadrandu-se intr-un ansamblu decorativ care, pe langa similitudini, manifesta si un vizibil caracter personal, mai ales ca acestea sunt cele mai expuse privirilor. Brodate de regula monocrom, fetele de perna, fetele de masa, prosoapele sau paretarele sunt adevarate calauze, indreptare ale trairilor cotidiene si ale angajamentelor morale ale sasilor.
Sat atestat in secolul al XIII-lea
Atestat documentar inca din anul 1280, Dealu Frumos este un sat de tip adunat, specific tinuturilor de campie, dar si zonelor deluroase colonizate de sasi. Schönberg, cum i se spune in germana, face parte din comuna sibiana Merghindeal.
In Dealu Frumos se afla o biserica evanghelica fortificata, ridicata in secolul al XIII-lea si aflata pe lista monumentelor istorice. La fel ca majoritatea bisericilor fortificate din sudul Transilvaniei, biserica din Dealu Frumos a fost inconjurata si ea cu o incinta, sub forma rectangulara datata la inceputul secolului al XVI-lea. Cele doua turnuri principale ale sale au la baza o forma patrata, sunt ridicate pe trei niveluri dotate cu metereze.
Odata cu cresterea demografica a mai fost construit un turn cu cinci laturi, incinta a fost marita, anul 1522 al modificarilor existand inscriptionat sub o streasina. Anul 1647 a adus cu el constructia unei case fortificate in interiorul incintei, casa cu doua niveluri cu un turn patrat ce a fost incorporat in 1914 intr-o noua sala comunala.
Cititi si: Trei case taranesti autentice din zona Moldovei
Cititi si: Conac in stil neoromanesc. Cat costa cu tot cu finisaje