O casa cu trei dormitoare, dintre care doua la mansarda, are costuri de constructie si de intretinere reduse. Cea prezentata mai jos se intinde pe o suprafata de 60 de metri patrati si poate fi locuita de o familie cu doi copii.
Este o casa simpla, in care s-a optimizat spatiul pentru ca, la parter, sa fie amenajate un living de aproape 18 metri patrati, o bucatarie si un dormitor. In living a fost prevazut un semineu care sa incalzeasca spatiile functionale, o canapea stil coltar. Intre bucatarie si camera de zi a fost creata o zona in care se poate lua masa.
In proiectul de casa este prevazuta o baie echipata cu o cabina de dus care asigura spatiul necesar si pentru o masina de spalat. Este important sa identificati orice spatiu in care puteti depozita diferite lucruri utile si folositi-le Astfel, o nisa, oricat de mica, poate constitui locul perfect pentru solutiile de curatat si igienizare necesare in orice baie sau pentru depozitarea prosoapelor.
In ceea ce priveste elementele esentiale pentru o baie, un lavoar cu piedestal va incarca spatiul mult mai putin decat un lavoar incastrat intr-un corp de mobilier.
Dormitoare mansardate pentru copii
Daca la parter au fost amplasate toate functiunile minime necesare, la mansarda au fost prevazute doua spatii de dormit. Unul din ele este deasupra dormitorului de la parter, iar al doilea este amplasat deasupra bucatariei si baii. In acest proiect de casa parter, cu dormitoare mansardate, spatiile de dormit de la nivelul superior sunt special concepute pentru copiii familiei de proprietri.
Romanii prefera casele cu mansarde, fapt confirmat si de numerosi arhitecti, dar si de numeroasele constructii de acest gen pe care le vedem atat in mediul urban, cat si cel rural. Pentru ca totul se rezuma la bani in aceste vremuri, vorbim de costuri mai mici atat pentru executie cat si pentru impozitele si taxele de construire a unei case cu mansarda (spre deosebire de casa cu etaj). Suprafata utila, cea luata in calcul pentru calcularea impozitelor, este cu 25 la suta mai mica la o casa cu mansarda decat la una cu etaj, in consecinta si taxele sunt mai mici.
Daca limitam comparatia la o casa doar cu parter, este important de stiut ca, fata de o astfel de locuinta cu un singur nivel, costurile nu sunt cu mult mai mari si beneficiati de un spatiu de locuit dublu. In acelasi context, puteti repartiza spatiile din interiorul unei case cu mansarda astfel incat fiecare nivel sa corespunda unor anumite activitati: parterul pentru zonele de zi, socializare si timp liber, in vreme ce etajul gazduieste zona de odihna si intimitate.
Sursa: spatiulconstruit.ro