Acum cativa ani, o casa sustenabila, prietenoasa cu mediul inconjurator, dezvoltata in Romania, tinea prima pagina a ziarelor de la noi, luand in acelasi timp si drumul mediatic al strainatatii. O locuinta moderna, ecologica, cu un design futurist, dezvoltata de către Fundaţia pentru inventică şi tehnologii sustenabile Justin Capra, casa Soleta, acum ajunsa la o noua gama de case, Soleta Plus, este raspunsul practic oferit unei noi generatii care apreciaza tot mai mult armonia cu natura pe orice nivel, dar cu un ochi atent aruncat in egala masura la costuri. Vorbim mai jos despre casa Soleta, pareri pro si contra, dar si detalii despre modelele din noua gama.
Soleta plus este un nou concept de case realizat dupa doi ani de cercetare si optimizare arhitecturala si functionala asupra modelelor precedente de case Soleta: One, XL, Two si Twice. Noua gama de case Plus, a avut la baza identificarea minusurilor la modelele initiale, atat de catre fundatia noastra cat si din partea publicului din intreaga lume, si transformarea acestora in noi beneficii pentru cei ce vor opta pentru unul dintre cele patru modele, potrivit producatorului.
Astfel, Soleta One Plus este cea mai mica locuinta din noua gama, cu o suprafata de doar 60 de metri patrati, si cuprinde doua dormitoare, alaturi de spatiile de zi, baie si bucatarie. Are un pret estimat la 39.000 de euro.
Urmatorul model, Soleta Two Plus este o casa cu o suprafata de 84,5 metri patrati, cu trei dormitoare si doua bai, alaturi de living, sala de mese si bucatarie. Pretul acestui tip de casa, cu toate finisajele interioare si exterioare, este de 59.000 de euro.
Al treilea model este Soleta Three Plus, o casa construita pe o structura de tip post&beam, o metoda traditionala de constructie pe baza de lemn, cu o suprafata de 100 de metri patrati. Casa are tot doua dormitoare, mai spatioase, fiecare cu dressing si baie proprie, si numeroase spatii de depozitare. Pretul sau este de 75.000 de euro.
Si, in final, Soleta Four Plus, o casa cu doua nivele si o suprafata de aproape 160 de metri patrati. Cu trei dormitoare, dintre care unul se afla la etaj, alaturi de o alta camera generoasa ce poate servi drept birou, aceasta casa moderna se vinde cu 109.000 de euro. Fiecare din modelele enumerate poate primi un pachet optional care sa ii asigure autonomia energetica acolo unde nu exista retele electrice.
Pe forumuri, oamenii ii apreciaza designul ingenios si calitatile ecologice. „Este o casa vesela si luminoasa, intocmai ca un om. Este foarte umana”, spune o cititoare. „Imi place transparenta, lemnul si detaliile colorate. Este perfecta pentru cei care considera spatiul de locuit ca o a doua piele”, apreciaza altcineva. „Arhitectura casei e superba. Ma bucura faptul ca e modulara, deci se poate extinde. Terasa este o frumusete”, conchide un alt forumist.
Altii nu se declara satisfacuti doar de design. „Ce te faci daca ai copii? Unde se culca? Pare a fi o rulota”, suna una din opinii. „Cred ca e doar o gluma buna. E facuta din lemn. O casa trebuie sa fie facuta si caramida, boltari, ciment etc, ca sa aiba masa termala si sa poata stoca excesul de energia acumulat in timpul zilei. Casa asta nu are nici macar fundatie. Eu locuiesc intr-o casa de lemn, si toate casele din zona unde locuiesc sunt din lemn. Dupa 50 de ani trebuie sa le dai jos si sa le reconstruiesti”, argumenteaza un altul.
Explicatia vine de la un alt forumist care vede in casa Soleta un „proiect ce trebuie promovat”: „Din pacate, oamenii nu sunt foarte deschisi la un design diferit fata de cel al caselor clasice”. Tot el ofera si o solutie: „Cred ca producatorul ar trebui sa combine cumva conceptul sau cu designul clasic al caselor din lemn care sunt cel mai bine vandute pe piaţa”.
Surse: Soleta.ro, Forum.softpedia.com, Hello-Romania.com, Designist.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: