Cand Deborah Saunt si-a incheiat studiile de arhitectura, mentorul sau i-a dat un sfat, in conditiile unor preturi exorbitante la proprietatile din jurul Londrei. „Mi-a zis ca, daca vreau vreodata sa imi construiesc propria casa in Londra, sa cumpar o proprietate cu o gradina mare, dupa care sa revand casa, dar sa pastrez gradina si acolo sa imi construiesc locuinta”, isi aminteste ea.
Arhitecta a facut intocmai, povesteste ziarul britanic Daily Telegraph. Artificiul comercial urma sa o ajute sa economiseasca ceva bani si, mai ales, sa ii provoace imaginatia si creativitatea pentru a construi pe terenul ramas. In 2007, ea si familia sa au descoperit o proprietate de vanzare in Clapham, la sud-vest de Londra. Casa in stil in victorian au vandut-o imediat, iar ei au ramas cu un teren cu suprafata de doar 241 de metri patrati. Nu numai ca terenul era mic, dar, din aceasta cauza, si normele de constructie erau foarte riguroase. Deborah si sotul sau, si el arhitect, au avut nevoie de trei ani pentru a obtine in sfarsit autorizatia de constructie.
Pentru ca primaria nu le-a permis decat sa construiasca un mic pavilion la suprafata, cei doi au decis sa isi extinda locuinta sub pamant. Asa a luat nastere „Casa Ascunsa”, numele sugestiv dat locuintei lor partial ingropata. Locuinta are o suprafata locuibila de 150 de metri patrati, suficienta pentru familia din patru membri. Arhitectii au ales sa nu zugraveasca peretii din ciment, mizand pe frumusetea imperfectiunii zidurilor. Chiar daca sunt sub pamant, camerele sunt bogate luminate de ferestre situate chiar la nivelul solului.
Pentru a indeparta senzatia de subteran, proprietarii au inclus in design si o incapere care adaposteste o mini-gradina si case ale scarii cu rol de captare a luminii naturale de afara pe care o varsa apoi in interiorul subteran. Prin urmare, interiorul este unul bogat luminat, asa cum se vede si din imaginile de mai jos, iar peretii din ciment brut au si ei un rol in propagarea luminii.
Casa lor cu design original este si un manifest pentru o legislatie mai permisiva care sa ajute populatia sa depaseasca mai usor criza locuintelor din Marea Britanie. „Ar trebui sa se permita constructia de locuinte pe astfel de terenuri din spatele caselor. Acesta este apelul nostru catre guvern – lasati oamenii sa construiasca astfel de case neintruzive in spatiile de gradina”, au declarat cei doi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: