O casa pentru tineri trebuie sa „imprumute” din dinamisul si creativitatea lor, asa ca arhitectii care se incumeta la un astfel de proiect stiu prea bine ca locuinta va fi una atipica, moderna si confortabila in acelasi timp.
Casa prezentata in acest articol a fost ridicata pe mica insula spaniola Formentera, aflata la 30 de minute – cu feribotul – de celebra Ibiza. Are 94 de metri patrati si a fost gata anul acesta, gratie eforturilor unei tinere arhitecte locale, Maria Castello Martinez, care a colaborat excelent cu o firma de constructii din zona.
Tanarul cuplu care si-a dorit superba locuinta permanenta a dorit ca aceasta sa se integreze perfect in peisajul arhitectural local, sa fie moderna, dar fara sa se abata prea mult de la traditii. „Pamantul pe care a fost construita casa era al familiilor tinerilor de ani buni. Tinerii au avut, dintotdeauna, o legatura puternica atat cu locurile, cat si cu traditia”, a explicat arhitecta Maria Castello Martinez, pentru dwell.com.
Locuinta din trei corpuri
Pentru ca tinerii si-au dorit ceva deosebit, arhitecta a desenat o casa compusa din trei corpuri rectangulare simetrice. Primul se imparte intre veranda, bucatarie in aer liber si un spatiu pentru relaxare in zilele caniculare, al doilea gazduieste bucataria principala si livingul, iar ultimul este rezervat, in totalitate, zonei de noapte, formata din doua dormitoare.
La interior, designerii au ales culori calde si mobilier din ratan, o specie de palmier similar bambusului. Accepta vopsele și bait ca multe alte tipuri de lemn, deci este disponibil in mai multe culori si poate fi lucrat în mai multe stiluri. Cei mai multi nativi sau localnici din tarile bogate in ratan folosesc ajutorul acestei plante in proiectele lor de constructie de poduri si case, fiind foarte utilizat ca material de locuinte in mediul rural.
Cea mai mica si mai sudica dintre Insulele Baleare, dar si cea mai fierbinte si mai uscata, Formentera este faimoasa pentru atmosfera ei linistita si discreta si pentru incredibilele intinderi albe de nisip, de multe ori pustii, unde nimeni nu tresare la vederea nuditatii. Peisajul este dramatic – uscat, batut de vant, salbatic si impadurit, cu o linie de coasta variata, crestata, lunga de 80 km, pe care vei vedea dune, zone saraturoase si nenumarate golfuri cu nisip. Insula, lunga de 19 km, relativ plata, poate fi explorata cel mai bine cu bicicleta.
Surse: dwell.com, archdaily.com