O casa doar cu parter a fost transformata intr-o vila superba gratie eforturilor arhitectului Adrian Paun. Familia care detinea proprietatea isi dorea o locuinta mult mai spatioasa pentru cei patru copii, asa ca s-a mutat de la bloc la casa si a decis sa o extinda.
Marea problema a fost ca totul era foarte inghesuit si curtea foarte mica. „Avand aceste date initiale a trebuit sa gasesc solutii pentru suprainaltare fara a afecta casa vecina lipita la calcan, sa gasesc un acces independent pentru mansarda, sa fac loc pentru niste soare, respectiv terase neacoperite si sa gandesc o functionalizare mai buna a casei”, a povestit Adrian Paun.
„Suprainaltarea am gandit-o plecand de la cota existenta a acoperisului, dupa care am introdus o lucarna masiva a carei coama se termina in coama existenta a casei, putand in felul acesta sa fac ulterior o rupere de panta a restului acoperisului, cu o panta mai mica si mai mult spatiu la interiorul mansardei. Am dus practic zidul perimetral de la 20cm la 140cm inaltime. Spre spatele casei am mai creat un volum mai inalt, pentru lumina, confort si frumusete arhitecturala”, a adaugat arhitectul.
Doua dormitoare la parter si alte doua la mansarda
Casa cu structura din zidarie portanta, consolidata cu beton armate, zona de noapte impartita intre parter si mansarda. La parter se afla livingul si bucataria, plus doua dormitoare dintre care unul matrimonial. Camera de zi si bucataria de deschid catre terasa neacoperita, marind in acest fel zona de zi a casei, in special in perioada calda a anului. Mai avem la parter o baie si un hol precum si anexele dispuse spre spatele curtii.
„Mansarda este identica functional/planimetric cu parterul, lipsindu-i doar anexele deasupra carora am realizat o terasa neacoperita dedicata acesteia”, explica arhitectul. Cu alte cuvinte, la mansarda au mai fost amenajate tot doua dormitoare, inca o camera de zi cu bucatarie si o baie.
Pentru invelitoarea casei s-a folosit tigla ceramica. Accesul in casa si terasa sunt placate cu piatra naturala, iar pardoselile interioare – cu parchet in zonele uscate si cu gresie/piatra antiderapanta in zonele umede.
Sursa: case-frumoase.ro
Cititi si: Casa traditionala renovata. „Bijuteria” autentica de la Maldaresti
Cititi si: Casa cu mansarda care poate fi construita cu bani putini