O casa taraneasca traditionala poate fi locul in care sa ne odihnim la sfarsit de saptamana si in vacante, alaturi de familie si de prieteni. Cea pe care v-o prezentam astazi este foarte spatioasa si arhitectii si-au propus sa o ridice in asa-numitul sat Bratu.
O familie de romani si-a propus sa ridice, in zona comunei bihorene Sanmartin, un sat traditional. Acesta ar urma sa se intinda pe 85.000 de metri patrati si sa cuprinda nu mai putin de 46 de case taranesti reprezentative pentru mai multe regiuni ale Romaniei. Pe langa case, vor mai fi ridicate un han cu o arhitectura specifica zonelor de munte, o biserica, anexe gospodaresti care sa deserveasca activitatilor mestesugaresti si inclusiv cu loc de joaca pentru copii.
Una dintre primele 5 case care se vor construi in „satu Bratu” – caruia i s-a spus asa dupa numele familiei care investeste in amenajarea sa – este aceasta casa din lemn, care prin simplitatea ei reprezinta Bucovina cu valorile ei inestimabile. Are o suprafata desfasurata de 173,36 mp.
Incaperi mari la parter si 3 dormitoare in pod
La parter, camera mare a casei se apropie de 30 mp. Bucataria este si ea destul de mare, ajungand la 19,23 mp. Langa aceasta se mai afla o camara de aproape 5 mp si baia de la parter, de 7,19 mp. Holul de trecere si casa scarii au impreuna 14 mp.
Pe scara se ajunge in pod, unde se afla zona de odihna compusa din trei dormitoare. Doua dintre acestea au 15,17 mp, iar al treilea este ceva mai mare – 22,76 mp. Holul de trecere are 14 mp, iar baia – 10,33 mp. Acest proiect poate fi folosit fie pentru casa de vacanta, cabana, pensiune sau chiar si casa de locuit permanent, spun arhitectii care l-au gandit.
De ce o casa taraneasca din lemn
Atunci cand intri intr-o casa traditionala, te cuprinde un sentiment de liniste si pace si, cu timpul, vei observa ca si somnul este mai odihnitor. Batranii nostri faceau case in care nu se punea un gram de ciment, doar resurse naturale: piatra, pamant, nisip, lemn.
Despre casa de lemn, orice țaran va spune ca iarna-i calduroasa si vara-i racoroasa. Se reduc costurile, atat la constructie, cat si la intretinere. In plus, lemnul nu are atatea emisii nocive cum au alte materiale moderne de constructie – e foarte prietenos cu mediul.
Un alt avantaj in a-ti construi o casa de lemn, sa zicem intr-o zona de munte, este ca poti ajuta comunitatea locala. De regula, in acea zona exista inca mesteri ai lemnului. Daca lucrezi cu ei, ii incurajezi, au un castig financiar si sunt motivati sa ramana, sunt motivati sa-si dezvolte in continuare mestesugul, sa nu se piarda aceasta stiinta a lemnului. Mai multe detalii despre casele taranesti din lemn gasiti AICI.
Surse: casatamultvisata.ro, transilvaniareporter.ro.
Cititi si: Casa fermecatoare de 37.000 de euro. Confort cu buget de criza
Cititi si: Casa Printului Charles din Valea Zalanului. Traditie pastrata intr-un peisaj de vis