Marginimea Sibiului este o zona etnografica unica in Romania si casele taranesti sunt o parte importanta a patrimoniului cultural local. Pentru ca multi romani isi doresc o locuinta precum cele de aici, arhitectii s-au adaptat cerintelor si au pus la punct un proiect deosebit, care se remarca prin simplitate si respecta arhitectura traditionala.
Este vorba despre o casa cu trei dormitoare la mansarda, care poate gazdui o familie numeroasa. Are o suprafata utila de 288 de metri patrati, din care aproape 77 de metri patrati au fost folositi pentru amenajarea beciului, asa cum aveau mai toate casele familiilor instarite de tarani din zona. Practic, vorbim de doua camari de 38 de metri patrati si, respectiv, 32 de metri patrati, plus o baie de 6,75 de metri patrati.
Intregul parter a fost rezervat pentru zona de zi, camera mare a casei avand aproape 30 de metri patrati. Bucataria si holul au impreuna 28,70 de metri patrati, camara – 4,45 de metri patrati, la care se adauga o baie cat cea de la demisol. Inca de la intrarea in curte, iti atrage atentia prispa din lemn de 28,30 metri patrati, spatiu suficient pentru a manca afara, in zilele cu vreme insorita.
In ceea ce priveste zona de odihna, aceasta este compusa din trei dormitoare. Cel mai mare are 36,30 de metri patrati, iar celelalte doua, in jur de 26 de metri patrati. In aceste camere mari pot fi amplasate si cate doua paturi, mai ales daca sunt locuite de copii. Acestia au suficient spatiu pentru a se juca sau pentru a-si face temele primite pentru perioada vacantei. Baia de la masarda este ceva mai mare decat celelalte doua: 17,30 de metri patrati, cam cat sufrageria unui apartament de dimensiuni mici sau medii.
O zona cu oameni harnici, foarte bine dezvoltata
Marginimea este situata la vest de Sibiu, limitata la sud de valea Sadului si la nord de valea raului Saliste. Cuprinde 18 localitati: Boita, Sadu, Rau Sadului, Talmaciu, Talmacel, Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Orlat, Fantanele, Sibiel, Vale, Saliste, Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului si Jina. Localitatile si-au dezvoltat o economie mixta, bazata pe agricultura, cresterea animalelor si mestesuguri traditionale, cu pondere deosebita pe oierit.
Cea mai mare parte a satelor din zona au pastrat puternice traditii spirituale si etno-folclorice. Desi progresiv constructiile moderne le-au inlocuit pe cele vechi traditionale, atmosfera in Marginimea Sibiului a ramas neschimbata.
Inca din cele mai vechi timpuri, aceste populatii de oieri au fost si sunt maestri in prelucrarea lanii si a pieilor.Pe aceste meleaguri aveti posibilitatea sa gasiti biserici vechi, muzee (Muzeul Sibiel, unde exista cea mai mare colectie de icoane pe sticla din Europa, Muzeul Satesc Rasinari, ce cuprinde piese uzuale din ceramica, mobilier pictat, obiecte gospodaresti si mestesugaresti, Muzeul din Gales, cu o impresionanta colectie de costume populare si Muzeul Parohiei Ortodoxe din Saliste , ce cuprinde obiecte si carti vechi de cult), case memoriale si constructii traditionale taranesti.
Cu timpul, Marginimea Sibiului a devenit un punct important al turismului rural romanesc, aici dezvoltandu-se numeroase pensiuni ce va pot oferi conditiile necesare petrecerii unui sejur de neuitat.
Surse: casatamultvisata.ro, sibiucity.ro
Cititi si: Casa traditionala renovata. „Bijuteria” autentica de la Maldaresti
Cititi si: Casa cu mansarda care poate fi construita cu bani putini