Casele traditionale taranesti au devenit tot mai populare in randul romanilor, in ultimii ani. O companie din judetul Cluj le construieste pentru cei intersati sa le foloseasca drept case de vacanta, cabane, pensiuni sau pentru locuit permanent. Modelul prezentat in acest articol are trei dormitoare la mansarda, fiind ideal pentru o familie numeroasa.
Arhitectii si constructorii companiei lucreaza doar la comanda, iar proiectele sunt adaptate cerintelor beneficiarilor si terenului pe care vor fi realizate. Durata medie de realizare unui proiect de locuinta este in jur de 3-4 luni, putand diferi insa in functie de gradul de dificultate.
Casa din imagini se remarca prin simplitate si reprezinta Bucovina cu valorile ei inestimabile. La parter, are o suprafata utila de 76,13 mp, impartiti intre o camera de zi, o bucatarie, o baie si o camara. La etaj se afla cele trei dormitoare, dintre care doua de 15.17 mp si unul de 22.76 mp plus inca o baie.
Case frumoase si sanatoase
Atunci cand intri intr-o casa traditionala, te cuprinde un sentiment de liniste si pace. Somnul este mai odihnitor, pana si racoarea pare sa fie altfel, ca sa nu mai vorbim de rafinamentul estetic, spun cei care le contruiesc. Totusi, cum reuseau batranii sa construiasca atat de trainic si de frumos? Batranii nostri faceau case in care nu se punea un gram de ciment, doar resurse naturale: piatra, pamant, nisip, lemn.
Si iata ca au rezistat peste 200 de ani si mai pot fi locuite, iar noi le admiram si azi. Constructorii de atunci aveau anumite secrete. Ridicatul unei case nu era doar „o inginerie”, era un adevarat ritual pe care ei il respectau cu strictete.
In primul rand, ei nu isi cumparau lemnul de la depozit ci si-l procurau singuri. Mergeau in padure si isi alegeau cu mare grija arborele ce urma sa fie sacrificat. Cautau pana il gaseau pe cel potrivit pentru casa, grajd sau acoperis. Il alegeau la lungimea si grosimea necesara si foloseau tot de la el. Nu se taia fara rost, ca in zilele noastre, oamenii erau cumpatati.
Despre casa de lemn, orice țaran va spune ca iarna-i calduroasa si vara-i racoroasa. Se reduc costurile, atat la constructie, cat si la intretinere. In plus, lemnul nu are atatea emisii nocive cum au alte materiale moderne de constructie – e foarte prietenos cu mediul, cum se spune astazi. Ai numai de castigat facand o casa din lemn! Dar cel mai important este sa-ti faci o casa respectand peisajul si vecinii din jur.
Sursa: casatamultvisata.ro