Casele taranesti din Maramures au fost construite fie din lemn de brad, fie de stejar si sunt piesa centrala a gospodariilor in care se intra, de obicei, pe o poarta inalta, sculptata cu maiestrie de mesteri priceputi.
Este si cazul casei de mai sus – originara din comuna Ieud, judetul Maramures – la care se ajunge intrand pe o poarta ornamentata cu motive geometrice si cu motivul funiei. Langa poarta se afla o bancuta protejata de un acoperis de sindrila, ce indeplinea functia de loc de socializare.
Casa este construita din cununi de barne de brad, pe un soclu scund din piatra, si are o satra (prispa) pe trei laturi, cu balustrada traforata si stalp ornamentati prin daltuire si uniti prin arcade. Peretii casei sunt din barne delemn de brad, cioplite in patru fete si imbinate in tehnica blockbau (cununi de barne orizontale). Acoperisul este in patru ape si are o invelitoare din dranita de lemn de brad, batuta la doua randuri.
Podeaua este din pamant amestecat cu balega si pleava, doar camera mare find podita cu scandura. Locuinta mai are o tinda, inca o camera – care are si rol de bucatarie – si o camara. In camera mare se afla un cuptor de dimensiuni mari, ridicat pe soclu de lemn, iar in partea opusă se afla patul.
Locuinta din scanduri masive
Planul locuintei din scanduri masive din lemn de stejar cuprinde trei incaperi: camera de locuit sau casa, tinda rece si camara pentru alimente, aliniate de-a lungul unei prispe deschise, pe stalpi sculptati si uniti prin arcade.
Camera de locuit este dotata cu o vatra libera, cuptor si „prichici”, un loc amenajat langa soba, spre perete, o platforma, pe care se puteau odihni in zilele geroase de iarna copiii sau batranii. Interiorul se caracterizeaza printr-un mobilier simplu si functional: patul dispus pe o latura, lavitele asezate in unghi drept, masa inconjurata de scaune comode in centrul incaperii.
Specificul sistemului decorativ este dat de culmea sau ruda cu tesaturi policrome asezata deasupra patului, de farfuriile si ulcioarele din centrul ceramic Vama, lucrate in culori vii, asezate in cuiere si de tesaturile din lana in culori vegetale, asternute pe paturi.
Sursa: muzeul-satului.ro
Cititi si: Trei case taranesti autentice din zona Moldovei
Cititi si: Conac in stil neoromanesc. Cat costa cu tot cu finisaje