Iubitorii caselor traditionale vor aprecia, cu siguranta, un proiect deosebit al arhitectului Adrian Paun. Este vorba despre o locuinta mica, dar cocheta, cu camera de zi spatioasa si doua dormitoare.
Locuinta ne intampina cu un pridvor traditional, in timp ce camera de zi si bucataria dau spre terasa din spate. Casa are o suprafata construita de 120 de metri patrati si o suprafata utila de 70 de metri patrati.
Arhitectura acestei case este o combinatie intre arhitectura neoromaneasca si arhitectura traditionala romaneasca. Din arhitectura traditionala s-au folosit volumetria casei, oarecum simpla, rectangulara, dar care are frumusetea ei datorita pridvoarelor/verandelor. Din stilul neoromanesc au ramas detaliile decorative, anume, soclu, ancadramente de usi si ferestre, stalpii sculptasi din lemn si cornisa. Stalpii de lemn sunt ei insisi un elemnt de simbioza intre traditional si neoromanesc: materialul este traditional, insa forma este neoromaneasca!
Dormitoarele, grupate spre nord
Din holul generos de intrare ajungem in fiecare din incaperile casei. Bucataria si camera de zi sunt grupate spre sud. Dormitoarele sunt grupate spre nord, avand deschidere catre pridvorul de intrare in casa. In felul acesta se realizeza o deschidere a casei catre exterior si gradina, explica arhitectul Adrian Paun.
Structura casei este din beton armat, iar sarpanta – din lemn uscat si tratat. Invelitoarea casei este din tigla ceramica sau metalica cu acoperire de piatra. Pardoselile interioare sunt placate cu parchet in zonele uscate si cu gresie/piatra antiderapanta in zonele umede.
Arhitectul a realizat si un conac inspirat din modelele de case de targoveti din zona Prahovei, un exemplu in acest sens fiind casa Hagi Prodan din Ploiesti, ce funcționează ca muzeu, fiind deschisă publicului. Proiectul preia tema cerdacului deschis pe o latura a casei, lung cat toata casa, cu stalpi si balustrade de lemn plus arcade din rabit (o structura de lemn peste care se pune plasa si se tencuieste), iar sub cerdac avem un mic beci.
Cititi si: Casa Printului Charles din Valea Zalanului. Traditie pastrata intr-un peisaj de vis
Sursa: case-frumoase.ro