O gospodarie traditionala din Bucovina poate poate fi vizitata la Muzeul Satului „Dmitrie Gusti” din Bucuresti. Piesa centrala este o casa din barne de brad din anul 1901, pentru o familie mare si instarita din localitatea Fundu Moldovei.
Barnele din care este facuta casa sunt cioplite pe patru fete, cu muchiile rotunjite. Inaltata pe temelie de bolovani de piatra bruta, casa are un foisor central si un gang larg, cu stalpi ciopliti si balustrada inchisa. In exteriorul peretilor lemnul este aparent, avand, ca element distinctiv al zonei, o rama patrulatera din tencuiala alba dispusa in jurul usii de la intrare si a ferestrelor mari. Planul interiorului cuprinde o sala lunga, cu acces dublu, din curte si din gradina, casa mare sau salonul la nord si casa mica sau soba si camara la miazazi.
Sistemul de incalzit si preparare a hranei din casa mica este o constructie complexa, cu postament inalt, cu vatra si cu horn sprijinit pe doi stalpisori din lemn sau din fier forjat in forme artistice, avand cuptor pentru paine cu loc de dormit deasupra, cu plita pentru gatit integrata ulterior la acest tip de soba. In coltul de dupa usa, pe blidar sunt expuse vase de ceramica. Razboiul de tesut, nelipsit din casa gospodinei romance, este si el prezent in aceasta incapere.
Ce se afla in interior
Casa mare este o adevarata expozitie artistica: doua lavite lungi, dispuse langa perete sub ferestre, acoperite cu laicere, o masa cu strecatoare (fata de masa), doua paturi cu plocade si laicere, cu perne mari si mici si o lada de zestre pictata cu motive florale, datata 1877.
Deasupra lazii si patului, pe latura nordica, este suspendata culmea aranjata cu piese de port femeiesc – camasi, catrinte si barbatesti-suman, chimire, iar pe podea sunt asezate cizme de piele. Adevarata bijuterie de arta populara este baltagul cu ciocan de alama, incrustat, cu coada din lemn tare de corn acoperita cu motive geometrice sculptate.
Un interes deosebit il prezinta si doua instrumente muzicale pastorale: buciumul din lemn de paltin infasurat in coaja de cires, situat pe perete in sala si trambita din casa mare. Gospodaria mai cuprinde o poarta impunatoare prin dimensiuni, sub acoperis de sindrila, o sura cu grajd si magazie, cu fanar la pod si o bucatarie de vara asemanatoare cu adaposturile pastorale de pe colinele muntilor.
Sursa: muzeul-satului.ro
Cititi si: Biroul din gradina. Nu lipsesc internetul si aerul conditionat
Cititi si: Casa superba ridicata de romani in sudul Frantei