Renovarea unei case traditionale este un proiect destul de complex, care necesita o echipa de specialisti si un buget consistent. O spun, fara ocolisuri, arhitectii care au renovat o astfel de locuinta in comuna Maldaresti. Rezultatul este uimitor si arata ca investitia merita facuta.
„Darama tot si construieste ceva nou, ca nu te costa cat renovarea”. Asta este, de obicei, ceea ce auzim cei mai multi dintre noi dupa ce mostenim o casa de la parinti sau de la rude. Insa cu ajutorul unor arhitecti si al unor ingineri structuristi priceputi, o casa veche poate fi renovata si transformata intr-o locuinta incantatoare, care va pastra elemente autentice, traditionale.
Renovarea unei case implica multe etape si se incepe cu o expertiza tehnica, relevee, apoi se continua cu proiectare si stabilirea solutiilor tehnice de implementare, explica arhitectii de la CasaTaMultVisata Empire Building. Este recomandata evaluarea casei de jos în sus, adica pornind de la starea fundatiei, la structura de rezistenta, mai departe la peretii de lemn, lut, chirpici, zidărie, acoperis.
Case in care merita investit
Doar unele dintre casele vechi traditionale pot si merita sa fie consolidate si renovate, pastrandu-le arhitectura traditionala a zonei. Specialistii fac o evaluare, inclusiv a costurilor, si, in cele din urma, decizia apartine proprietarilor.
In cazul case de la Maldaresti, judetul Valcea, acestia au decis sa o renoveze. A fost nevoie de expertiza tehnica, consolidarea fundatiei casei vechi, consolidarea elevatiei si recompartimentarea parterului si a podului. In plus, a fost construit un horn nou si s-au schimbat tamplaria, dusumeaua din casa si de pe prispa si acoperisul. Pentru accesul in pod, a fost realizata o scara noua.
„Am pastrat in totalitate arhitectura, autenticitatea casei vechi si am folosit materiale naturale traditionale fara sa facem nici un compromis atat la autenticitate cat si la calitate, din dorinta de a avea o casa traditionala 100%”, spun arhitectii.
Living spatios si patru dormitoare
Rezultatul renovarii este spectaculos. Parterul are o suprafata utila de 79,25 mp. In privinta compartimentarii, aici a fost amenajata „camera cea mare a casei”, practic un living de 23,35 mp si doua dormitoare de aproximativ 12 mp. Langa ele se afla baia de 6,25 mp. Foarte important: prispa a fost si ea renovata si asa s-a obtinut un spatiu de relaxare de 16 mp.
In ceea ce priveste podul, acesta are o suprafata utila de 61,25 mp. Cele doua dormitoare sunt ceva mai mari decat dormitoarele de la parter, avand fiecare 15,75 mp. A mai fost amenajat un hol de trecere si o baie de 7 mp.
O astfel de locuinta se integreaza perfect in zona care tine cont de traditia locurilor si se remarca prin simplitate si sobrietate.
Cititi si: Casa cu mansarda care poate fi construita cu bani putini
Cititi si: Casa evolutiva. Cum se construieste si de ce costa asa putin