O casa veche de 60 de ani poate deveni o locuinta fermecatoare si primitoare gratie unui arhitect inspirat si priceput. Acesta ii poate reda stralucirea de altadata atat la exterior, cat si la interior.
Casa de mai sus se afla in localitatea Novaci, din judetul Gorj, iar proiectul de extindere si renovare a fost realizat de cunoscutul arhitect Adrian Paun. Acesta a profitat din plin de peisajul natural al locului pentru a-si pune in practica ideile.
“Judetul in sine beneficiaza dupa parerea mea de doua trasaturi importante ce ii aduc renumele: natura si arhitectura traditionala, peste care se aseaza arhitectura neoromaneasca prezenta la tot pasul. Novaci nu face exceptie, acolo gasind o multime de lucrari de arhitectura de foarte buna calitate, iar despre natura nici nu mai zic!”, spune arhitectul.
De la pod la masarda locuibila
Casa apartine unei familii tinere care a primit-o drept mostenire. Cei doi soti locuiesc in Occident, dar vor sa se intoarca, la un moment dat, in locurile natale, asa ca au cerut ca locuinta renovata sa exprime identitatea locului.
Primul pas important a fost decizia – luata impreuna cu arhitectul – de a transforma in mansarda locuibila vechiul pod al casei construita in anii comunismului. Iar Adrian Paun a venit cu o noi propuneri: “Sa-i dam un aspect exterior casei astfel incat sa fie cat mai frumoasa, in spiritul zonei, traditional si neoromanesc. Cel mai greu in acest proiect a fost gasirea solutiei functionale care sa armonizeze compartimentarea existenta cu extinderea. Casa are si un mic beci situat sub baia de la parter, beci ce am dorit si am reusit sa-l facem accesibil atat din casa cat si din exterior”.
O locuinta incapatoare
Cu o suprafata construita de 90 de metri patrati, casa renovata va fi mult mai incapatoare. La parter se afla pridvorul, antreul, bucătăria, diningul, camera de zi, cerdacul, un spatiu de depozitare si baia. La mansarda, au fost amenajate doua dormitoare, un dressing si inca o baie.
Casa a fost construita din caramida plina, pe fundatii de beton. Mansarda si acoperisul vor fi din lemn uscat si tratat , iar invelitoarea casei este din tigla ceramica. Pardoselile interioare sunt placate cu parchet in zonele uscate si cu gresie/piatra antiderapanta in zonele umede. Asa ca la intoarcerea in tara, tanara familie va locui intr-o frumoasa si confortabila casa in stil neoromanesc.
Sursa: case-frumoase.ro
Cititi si: Casa Danei Rogoz din satul Viscri
Cititi si: Casa cu acoperisul curbat, frumusetea de la tara