Din anii 2000 intalnim case amenajate in stil industrial din America pana in estul Europei, insa acesta a aparut la New York in anii ’40, mai exact in Manhattan, cartier care in acea perioada era doar o zona industriala a orasului. Dupa ce fabricile si uzinele au fost nevoite sa-si mute sediile catre periferie, din cauza cresterii chiriilor, cladirile au fost treptat ocupate de oameni cu posibilitati materiale modeste, cu preponderenta artisti, care si-au deschis ateliere in aceste spatii in care lucrau si locuiau deopotriva. Intre timp Manhattan-ul a devenit unul dintre cele mai cosmopolite si scumpe cartiere din lume, iar acele modeste locuinte s-au transformat in apartamente si penthouse-uri de milioane de dolari, sedii de firme prospere si restaurante de lux. Designul lor, rece, auster, dar si foarte ofertant, a devenit la randul sau foarte popular, fiind imbratisat de nonconformisti, proprietari de locuinte, dar mai ales de localuri.
Puteti citi mai multe despre stilul industrial, exemplificat in piese de mobilier si amenajari, aici si aici.
In acest articol va vom prezenta locuinte in care acest stil este foarte bine reprezentat, de pe trei continente.
Pereti nefinisati din caramida sau beton, grinzi groase din beton sau metal, balustrade metalice, mobilier din lemn nelustruit, corpuri de iluminat metalice supradimensionate sau minuscule, iata elementele obisnuite ale stilului industrial. Obiectele de decor la fel de nonconformiste vin sa completeze acest cadru de fabrica dezafectata, la prima vedere nepotrivit pentru o locuinta. Cine s-ar fi gandit ca o gramada de piese vechi mecanice, masini de cusut, scaune industriale si lista poate continua, ar putea fi considerate obiecte de decor si folosite la crearea unui interior chic? Insa atunci cand ele sunt combinate cu un mobilier potrivit iar cromatica le sustine, adevarata lor frumusete iese la iveala, adaugand „sarea si piperul” spatiului in care sunt introduse.
Case amenajate in stil industrial. Vila din Argentina
Succesul stilului industrial a ajuns si in America de Sud, fiind foarte bine exemplificat in aceasta vila de pe plaja Atlanticului din Argentina, semnata BAK Architects. Constructia masiva din beton, cu elemente metalice specifice, insa cu suprafete vitrate mari pe toate partile, ofera privelisti spectaculoase ale plajei si oceanului, dar si intimitatea dorita de familia care locuieste aici. Desi nu pare la prima vedere, este o locuinta deschisa catre exterior, prin puntea de lemn de la parter si terasele de la etaj.
Primul nivel se imparte intre o camera de zi deschisa, cu bucatarie si un loc de luat masa foarte aerisit, si doua dormitoare mici pentru copii.
La etaj este dormitorul matrimonial, din care prin niste usi de sticla glisante se poate iesi pe o terasa neingradita, ce pare suspendata deasupra plajei salbatice.
Sursa: decoist.com
Case manejate in stil industrial. Casa de oaspeti in San Francisco
Al doilea exemplu de locuinta in stil industrial este aceasta casa de oaspeti din caramida, amenajata de Azedevo Design in San Francisco, intr-o fosta camera tehnica si spalatorie.
Poate fi o locuinta completa si perfect functionala de tip studio. Amenajarea interioara, ce combina in mod remarcabil elemente din fier, lemn, dar si sticla, este de un confort deosebit pe o suprafata de numai 8,6 metri patrati.
Aici regasim o mica bucatarie si camera de zi, mobilata cu canapea si masuta, din care porneste o scara spre pod, unde se afla un dressing, o baie si, peste o punte din sticla, dormitorul.
Sursa: trendir.com
Case amenajate in stil industrial. Apartament londonez
Iata si un apartament ce imbina ca la carte elementele stilului industrial, in cadrul foarte ofertant al cladirii aflate in celebrul cartier londonez Soho.
Sursa: rebloggy.com
Alte surse: global-design.ro, blunadesign.ro, leblog.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: