Toata lumea a auzit de panourile solare si beneficiile lor, dar ce spuneti despre case intregi care se misca dupa Soare pentru a folosi la maxim energia acestuia? Specialistii de la Casas em movimento din Portugalia au proiectat cateva case prototip de acest fel. Intregul sistem fotovoltaic folosit, precum si casa se pun in miscare la schimbarea pozitiei Soarelui si produc, cu lumina acestuia, de 5 ori mai multa energie decat folosesc. Va spunem mai multe in cele ce urmeaza despre aceste case care se rotesc dupa Soare.
Guilherme Silva, care a lucrat la acest proiect, a spus ca si-a dorit sa aduca viata in cladirile in care traim, muncim si ne petrecem majoritatea timpului si ca a avut ca model floarea-soarelui.
Puteti urmari in acest clip cum functioneaza aceste locuinte revolutionare.
Case care se rotesc dupa Soare. Energia consumata si generata
„Efectul floarea-soarelui pe care aceste case il folosesc este creat prin combinatia a doua miscari: rotatia casei insasi la 180 de grade in timpul zilei si rotatia acoperisului dotat cu membrana fotovoltaica (…)”, spune Silva.
Aceasta combinatie de rotatii genereaza 25.000 kwh pe an, asta insemnand de 5 ori mai mult decat consuma o locuinta de marimea aceasta pentru a fi functionala. Pentru a se roti, o astfel de casa are nevoie de echivalentul a 6 becuri de 60 de watti fiecare, aprinse timp de o ora, pe fiecare zi – suma neglijabila in comparatie cu energia pe care o genereaza.
Case care se rotesc dupa Soare. Adaptare la anotimp
De asemenea, acoperisul mobil a fost proiectat sa controleze lumina si umbra. Astfel, vara protejeaza impotriva excesului de lumina solara, reducand
costurile pentru racirea cladirii cu 80%, si iarna, cu ajutorul unui ax, se ridica pentru a capta cat mai mult din lumina solara.
Case care se rotesc dupa Soare. Adaptarea interiorului
Miscarea de rotatie schimbadinamica interiorului casei. „Spre exemplu, dimineata, bucataria poate deveni mai mica, deoarece rutina rareori face ca membrii unei familii sa ia micul dejun impreuna; noaptea, ea poate fuziona cu livingul, permitand familiei sa ia cina sau sa petreaca timpul liber impreuna”, mai spune Silva.
Rotatia nu se va face brusc, ci in decurs de 12 minute, fara a cauza pagube in interior (nu se lasa cu vase sparte atunci cand casa se misca dupa lumina soarelui).
Case care se rotesc dupa Soare. Pret
La prezentarea proiectului, pretul pe metru patrat pentru o astfel de casa a fost stabilit la 6.387 euro. Casas em movimento spera ca acest impediment sa dispara si sa optimizeze tehnologia si celelate procese pentru a ajunge la preturi acceptabile, iar, la un moment dat, metrul patrat sa coste cat la o cladire conventionala.
Sursa: Inhabitat.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: