Arhitectura traditionala romaneasca a avut mereu frumusetea sa distincta care degaja eleganta prin simplitate, doua elemente centrale care contureaza o locuinta cu bun gust. Inspirate din natura, ea insasi parte integranta a folclorului romanesc, casele de la noi nu sunt simple constructii, ci spun prin arhitectura lor povesti despre bucuria de a trai. Vedem in cele ce urmeaza cateva astfel de case cu bun gust, 3 proiecte de vis, fiecare cu sarmul sau aparte, dar toate degajand aceeasi energie pozitiva.
Incepem cu o casa mica, pe doua nivele si o suprafata utila de 65 de metri patrati. Este o casa ideala pentru o familie cu trei membri, avand trei camera in structura sa, dintre care doua sunt dormitoarele de la etaj. Casa are un aspect placut, reliefat de elementele de design exterior predominant lucrate in lemn, asa cum ii sade bine unei case in stil traditional. Invelitoarea casei este din sindrila, in vreme de pridvorul si cerdacul sunt placate cu piatra naturala, potrivit site-ului de prezentare. Accesul se face prin pridvor, creand in acest fel un prim contact placut cu aceasta locuinta deosebita. Din motive de utilizare cat mai eficienta a spatiului restrans, arhitectul a unit holul cu livingul, creand in acest fel un spatiu multifunctional. Parterul gazduieste zona de zi cu livingul si bucataria. In spatele casei a fost plasata o terasa ce poate fi mobilata cu o bucatarie de vara, ca in imagini. La mansarda se gasesc doua dormitoare si o baie comuna. Pretul estimat de arhitect pentru aceasta casa este de cel mult 35.000 de euro.
O casa mai mare de data aceasta, care ilustreaza din plin frumusetea arhitecturii traditionale romanesti, in jocuri de forme diverse, pline de personalitate. Casa pe doua nivele, cu o suprafata utila de 164 de metri patrati, este situata in panta si dispune astfel si de un beci care poate fi accesat direct din exterior. Stilul arhitectural al casei este inspirat din arhitectura neo-romaneasca, cu o decoratie bogata in elemente de lemn si cu o volumetrie placuta. Invelitoarea casei este din tigla ceramica, in vreme ce sectorul de acces si terasa sunt placate cu piatra naturala care se regaseste si in braul care incinge casa. La parter se afla livingul si bucataria cu sala de mese, ambele fiind astfel amplasate incat sa se deschida catre terasa si coborasul pantei, pentru privelisti naturale impresionante. Un birou si diferite spatii practice inchid planul pe nivelul principal. La etaj se afla trei dormitoare, cel matrimonial venind cu dressing si baie proprii, celelalte doua impartind o baie si un spalator.
Am ales pentru ultimul proiect o casa tot cu o arhitectura traditionala, dar cu mici elemente care ii dau un aer modern, precum spatiile vitrate proeminente. Casa pe doua nivele si o structura din lemn are o suprafata de 155 de metri patrati utili si vine cu fatade dispuse intr-un frumos contrast, jumatatea superioara fiind lambrisata, cea de jos tencuita. Parterul cuprinde un hol, o baie, bucataria, o debara ce poate prelua functia de camara, livingul si locul de luat masa. Mansarda este destinata zonei de noapte cuprinzand un dormitor principal cu baie si dressing proprii si doua dormitoare mai mici cu o baie comuna. Legatura cu spatiul inconjurator este reprezentata prin cele doua balcoane ale dormitoarelor de la etaj, cat si prin terasa de la parter in legatura directa cu living-ul si care poate fi folosita ca loc de luat masa pe timpul verii. Pretul orientativ la cheie al acestei case frumoase este de 400 de euro/metrul patrat construit.
Surse: Case-frumoase.ro, Proiectedecase.net
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: