O casa cu un consum redus de energie este o casa in care designul, materialele si tehnologia de constructie isi unesc fortele pentru a a reduce la minimul posibil necesarul de energie, indiferent de sursa acesteia. Totul a inceput in Europa anilor ’80 prin aparitia asa-numitelor case solare, locuinte dotate cu panouri solare termice sau fotovoltaice. In timp, odata cu evolutia tehnologica, mijloacele de reducere a consumului de energie s-au diversificat, aproape fiecare noua locuinta, cel putin in Occident, ingloband acum astfel de materiale si tehnologii sustenabile. Mai jos va oferim cateva detalii despre astfel de case cu consum redus de energie.
Din randul acestora se disting usor casele pasive, un concept dezvoltat in Germania. Sunt case cu un necesar de incalzire anual sub 15 KWh/mp. Aceste locuinte au la baza izolarea aproape perfecta a locuintei, utilizarea ventilatiei mecanice controlate, folosirea energiei solare pasive prin orientarea casei si utilizarea de echipamente eficiente energetice si cu consum redus. Gasiti mai multe detalii despre case pasive accesand acest link.
Sunt apoi case cu consum zero de energie, care asigura un echilibru perfect intre productia autonoma de energie si consum. Sunt case de genul off-grid, echipate cu tehnologie ultramoderna de generare a energiei, stocare sezoniera si care au zero emisii de carbon.
Mai sunt apoi acele case cu energie pozitiva. Acestea sunt locuinte care dispun de surse proprii de energie regenerabila care depasesc consumul anual. Deci o casa pe plus din punct de vedere energetic. Vorbim aici, in majoritatea cazurilor, de case care folosesc pompe de caldura despre care am discutat in acest material.
O astfel de casa cu energie pozitiva este casa Solaris, dezvoltata in Romania, o adevarata locuinta a viitorului. Bazata pe surse regenerabile de energie si eficienta, ea este orientata catre protejarea mediului, oferind in acelasi timp un climat interior sanatos si confortabil. Casa Solaris produce mai multa energie decat consuma, devenind astfel o sursa de venit pentru locuitorii sai. Prima Casa Solaris a fost construita in nordul Bucurestiului. O astfel de casa pe doua nivele si o suprafata de 155 mp utili se vinde cu circa 230.000 de Euro.
In cifre elocvente, consumul de energie electrica estimat al casei este de 3 MWh/an. In schimb, cele 44 de panouri (72mp) genereaza 12 MWh/an. Vorbim deci de un surplus de 9 Mwh/an. De asemenea, cele 16 panouri solare termice genereaza 18 MWh/an energie termica, din care doar 6 MWh sunt consumati intr-un an pentru incalzire si apa calda menajera. Atasam o galerie foto pentru o privire indeaproape.
Un alt exemplu de casa sustenabila este casa Soleta despre care puteti citi mai multe aici.
Surse: Our-energy.com, Casasolaris.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: