Traditia constructiilor consemneaza placa de beton intre nivele ca fiind un element de siguranta garantata. Tot ceea ce este facut din beton inseamna automat, in viziunea populara, si o rezistenta sporita si trainica, alaturi de alte aspecte care tin de o mai buna izolare fonica.
Pe masura ce lemnul revine vertiginos in constructii, placile din lemn intre etaje sunt si ele luate in calcul, din ratiuni care tin, in primul rand, de cost. Sa vedem in cele ce urmeaza cateva detalii despre case cu etaj fara placa din beton, cu argumente pro si contra.
Bineinteles, orice constructie are specificul sau si doar un proiectant poate sa va recomande cea mai buna solutie, in functie de structura de rezistenta a casei, topografie si, bineinteles, buget. Fara indoiala, utilizarea lemnului reduce considerabil costurile de constructie.
Case cu etaj fara placa din beton: avantajele lemnului
Lemnul are avantajul ca este mai usor, deci nu este nevoie de o fundatie foarte puternica, este mai ieftin, este estetic, izoleaza termic foarte bine, nu are nevoie de o perioada de uscare asa cum are nevoie betonul pentru a putea fi utilizat etajul (un planseu din lemn poate fi instalat si intr-o zi), nu produce igrasie, fiind un material cald si prietenos.
O constructie din lemn bine construita si intretinuta poate sa dainuiasca la fel de mult ca si una facuta cu structura din beton.
Dezavantaje
Dezavantajele sunt, in mare masura, legate de intretinere si ar fi acelea ca lemnul este sensibil la intemperii, foc si daunatori, daca nu se respecta tehnologia specifica acestui material. Pentru toate aceste dezavantaje exista insa solutii tehnice. In egala masura, lemnul pentru planseu trebuie uscat bine si tratat corespunzator pentru a nu suferi ulterior modificari de natura fizica sau sa scartaie.
Tocmai din acest motiv, trebuie lucrat cu un specialist in lemn cu experienta solida, in caz contrar pretul scazut riscand sa ramana doar un avantaj de moment.
Unii specialisti recomanda evitarea planseelor din lemn in incaperile care urmeaza sa adaposteasca bai, din ratiuni care tin de montarea obiectelor sanitare si infiltrarea apei. Desi lemnul este un material flexibil, in zonele expuse activitatilor seismice intense este recomandat planseul din beton.
La ce trebuie sa fim atenti
Este important ca planseul sa fie rigid pentru ca peretii constructiei sa se miste impreuna in aceeasi directie si cu acceasi deplasare, sa nu apara puncte de tensiune. Pentru constructiile pe zidarie portanta, din aceasta cauza, nu este recomandat planseul din lemn si in unele locuri chiar nu este acceptat, in functie de zona seismica.
Puteti citi in detaliu despre planseul din lemn accesand linkul urmator, unde gasiti si detalii tehnice despre constructia unei astfel de placi din lemn.
Surse: Casadex.ro, Misiuneacasa.ro, Home-building-answers.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: