Diferenta dintre o casa cu etaj si una cu mansarda poate parea insesizabila unora, mai ales ca, adesea, doar la privire atenta observi acest detaliu principal care deosebeste cele doua tipuri de locuinte. Sunt insa cateva aspecte care se pliaza pe specificul fiecareia dintre ele si care, la final, pot inclina balanta in functie de gusturile, nevoile si, mai ales, bugetul vostru. Vedem mai jos o scurta comparatie intre case cu etaj vs case cu mansarda.
O prima evaluare este cea din perspectiva designului. Casa cu mansarda are o alura mai prietenoasa, mai cocheta, probabil si datorita dimensiunilor mai mici. Mai mult decat atat, masarda in sine se identifica cu un spatiu ce emana un aer intim si boem si unul care, datorita dispunerii in plan, poate suferi o serie de modificari care sa il personalizeze. Multi opteaza pentru amenajarea, integrala sau partiala, a mansardei ca zona de intimitate, tocmai datorita acestui element. Prezenta ferestrelor tip mansarda deschid perspectiva spre cer si aduc o schimbare generala de design in comparatie cu camerele de la etajul inferior. Am vazut intr-un articol anterior ce potential poarta din aceasta perspectiva o mansarda.
E drept insa ca spatiul este mult mai generos la casele cu etaj. Plus ca o astfel de casa ofera si un spatiu de depozitare suplimentar, si anume podul, precum si spatii exterioare de relaxare, cum ar fi balcoanele. In acelasi context, mansarda implica restrictii suplimentare de mobilare a acestui spatiu din cauza arhitecturii specifice.
Trecand de la estetica la capitolul costuri, trebuie spus din capul locului ca o mansarda implica, de asemenea, costuri suplimentare pentru, in primul rand, izolatia termica si fonica, in caz contrar, existand riscul unui disconfort termic serios vara si, respectiv, iarna. Izolatia fonica este si ea importanta, doar daca nu gasiti rapaitul picaturilor de ploaie de pe acoperis ca parte integranta a atmosferei boeme evocate mai devreme.
Pe de alta parte, taxele pentru o casa cu mansarda sunt mai mici cu pana la 25 la suta pentru ca si suprafata utila este mai mica, calculul fiind valabil si pentru taxa pentru autorizatia de constructie. Costurile de intretinere sunt si ele mai mici, daca izolatia este facuta ca la carte. De cealalta parte, casa cu etaj consuma mai multe resurse – materiale de constructie, costuri de intretinere, impozite – pentru ca si suprafata este mai mare. In functie de aceste argumente, gasiti echilibrul perfect intre nevoile si gusturile voastre, pe de-o parte, si bugetul de care dispuneti, pe de alta parte.
Surse: Aov-architecture.ro, Forum.softpedia.com, blog.noiconstruim.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: