Originile designului modern
Designul modern a luat nastere ca raspuns la arhitectura excesiv de ornamentata, aglomerata si fantezista de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Arhitectii modernisti ai vremii doreau sa incalce regulile si sa combata ceea ce era considerat designul traditional pentru acea vreme, design care includea stiluri cum ar fi cel eclectic, victorian, eduardian si Art Deco pentru anii 1920.
Fara brizbrizuri
Arhitectii modernisti au ales sa creeze case care aratau o lipsa distincta de ornament, in contrast cu ceea ce se vedea in proiectele populare de locuinte ale vremii. Astfel, au proiectat case care aveau o compozitie orizontala marcata, cu planuri mari de podea deschise, asimetrie intentionata si suprafete mari de geamuri sau pereti de sticla. Viziunea lor a fost crearea unor locuinte simplificate, cu accent pe functie si cu eliminarea detaliilor si a „bibelourilor” inutile.
Revolutia tehnologica si intoarcerea la natura
Arhitectii modernisti au ales sa foloseasca desenele lor ca un instrument de raspuns care sa reflecte rapiditatea cu care se schimba lucrurile. Dar la inceputul secolului al XX-lea, lumea s-a transformat rapid intr-o societate industrializata de masa, bazata pe tehnologie. Multi dintre acesti arhitecti si designeri au ales atunci sa proiecteze case care sa marcheze nu doar schimbarile din societate, ci si sa ofere proprietarilor sansa de a se simti mai aproape de natura.
In armonie cu exteriorul
Drept urmare, multe dintre noile case au fost proiectate pentru a estompa limitele dintre interior si exterior. Arhitectii s-au folosit de caracteristicile zonei inconjuratoare pentru a defini designul locuintei, de exemplu au proiectat liniile acoperisului sau cantilevers pentru a continua liniile peisajului din jurul casei.
Minimalism cald
Mesajul designului modern este acela ca trebuie sa respectam cadrul natural, fara a-l „perturba” prin culoarea si opulenta amenajarilor interioare.
Unele dintre caracteristicile-cheie ale acestui stil sunt casele patrate cu acoperisuri plate, o paleta monocromatica si mobilierul in cheie joasa, cu o nota distincta de minimalism, evitandu-se totodata senzatia de aspru si rece.
Desi multe astfel de case pot parea la prima vedere severe din cauza liniilor ascutite, multe locuinte moderne sunt de fapt foarte calde si primitoare la interior.
Acest lucru poate fi atribuit atat alegerii materialelor utilizate in constructie, cat si designului interior. Multi designeri prefera materiale precum lemnul intunecat, bogat sau marmura cu accente calde de culoare.
Modele de case cu mansarda si terasa acoperita
Design-ul modern pentru locuinte a luat nastere o data cu aparitia caselor care aveau mansarda si terasa acoperita. Casele cu mansarda si terasa acoperita sunt realizate pe baza unor proiecte de ultima generatie, de catre arhitecti conectati la cerintele si gusturile publicului.
Iata cateva modele de casa cu mansarda si terasa acoperita care te pot inspira in propriul proiect arhitectural.