O modalitate inca revolutionara de a construi o locuinta este cu baloti din paie si lut. Materielele folosite o fac sa para ceva antic si chiar depasit, insa modalitatea de incorporare a lor intr-o constructie cat se poate de eficienta, care indeplineste toate cerintele actuale de economisire a energiei, confort si protectie a mediului, a fost dezvoltata mai recent si este inca foarte putin raspandita. Va prezentam trei exemple de case cu pereti din paie si avantajele acestei variante de constructie.
Paiele si pamantul sunt folosite de mult timp in arhitectura traditionala romaneasca, iar astfel de constructii si-au dovedit durabilitatea. Primele case din baloti au fost construite in SUA, in Nebraska, la sfarsitul secolului al 19-lea, unele fiind in picioare de peste 100 de ani.
Aceste constructii sunt foarte eficiente energetic datorita calitatilor termoizolante ale balotilor de paie: un perete din baloti de paie tencuit cu argila si var, cu o grosime totala de 50 cm, asigura aceeasi termoizolare ca un perete din 20 cm BCA cu 20 cm polistiren. Producerea unor materiale ca BCA-ul, polistirenul, tencuiala pe baza de ipsos si vopseaua pentru finisaje necesita insa un consum de energie mult mai ridicat decat paiele, lemnul, pamantul si varul, generand in acelasi timp si un nivel ridicat de emisii CO2. De asemenea, costurile pentru 1 mp de perete din baloti de paie tencuit cu argila si var pot fi de trei ori mai mici decat pentru 1 mp de perete din BCA, polistiren si tencuiala din comert, potrivit earthsafedesign.com.
In plus, aceste case cu pereti din paie sunt sigure, rezistente la foc si cutremur si ofera un mediu de viata placut si sanatos.
Procesul de constructie este unul lung si foarte migalos. Paiele trebuie tratate pentru ignifugare si rezistenta la daunatori, balotii trebuie bine compactati si montati atent cu ajutorul unui amestec de lut si paie. Toate acestea necesita timp si mult efort, asa ca trebuie sa aveti de la inceput o mai mare disponibilitate, daca doriti sa va construiti o astfel de locuinta.
Din anii ’80, a crescut interesul pentru gasirea si folosirea unor materiale de constructie ecologice si eficiente, astfel incat balotii de paie au devenit populari in mai multe tari, in prezent fiind mii de case cu pereti din paie construite si locuite in tari precum SUA, Marea Britanie, Franta, Olanda, Norvegia sau Australia.
Iata cateva exemple de astfel de locuinte din Romania si ce au de spus proprietarii lor.
Case cu pereti din paie. Locuinta din Botosani
Un tanar din satul Ghilea (judetul Botosani) a contractat o echipa de arhitecti francezi si romani si, in doi ani, a construit o casa eco din lemn, lut si baloti de paie, iar pe acoperis a plantat trifoi. Cu o suprafata de 130 de metri patrati, casa are un design futurist, cu peretii neregulati, ferestre asimetrice si foarte mari, la fel ca acoperisul.
Casa a fost ridicata pe un postament de butuci, pentru a preveni infiltratiile de apa, care sunt, spun arhitectii, moartea caselor din paie si lut.
„S-a turnat o fundatie din beton, acesta este singurul material care nu este ecologic. Peste fundatie, s-a facut o structura de lemn, bineinteles, tratata cu tot ce trebuie si ignifugata. Apoi, balotii de paie compactati, in straturi foarte groase, stivuiti, ca sa imbrace structura din lemn. Peste ei, la exterior, s-au pus cinci staturi de tencuiala de lut. Peretii din interior sunt facuti din trei straturi de chirpici si tencuiti cu lut”, explica Bogdan, proprietarul.
Pentru acoperis, a cumparat o membrana foarte rezistenta din Norvegia si l-a facut astfel: „Sub membrana, podul din lemn este sustinut de grinzi foarte groase, la vedere. Peste lemn, au fost pusi baloti de paie compactati. Practic, casa este invelita in paie. Iar la final – membrana”.
„Peste membrana, am pus pamant, cred ca sunt doua camioane de pamant. Pe acoperis plantez. Deocamdata, am pus trifoi”, adauga proprietarul.
Incalzirea se face prin centrala pe lemne sau brichete, cu rezervoare de stocare a agentului termic si boiler, iar apa vine dintr-un put sapat intr-o zona inalta, prin cadere.
Locuinta a fost proiectata si construita cu consultarea multor specialisti din tara si din afara, pentru a avea cea mai buna pozitie, rezistenta si confort deosebite.
Pretul final al casei este de 60.000 de euro, in care sunt incluse materialele, manopera, instalatiile sanitare, cele electrice si de incalzire, cu sisteme de alarma contra incendiilor, plus un sistem inovator de protejare a instalatiei electrice, lemnaria, usile, parchetul si geamurile. Aproape totul, in afara de mobila.
Eficienta energetica este marele atu al acestei case cu pereti din paie.
Spre deosebire de alte case din materiale conventionale de constructie, caldura este pastrata fara a face focul chiar si 24 de ore, tocmai fiindca peretii o inmagazineaza, spune Bogdan, apreciind ca eficienta energetica a locuintei sale este dubla fata de cea a unei case cu aceeasi suprafata din BCA.
Daca foloseste lemne cumparate la tona din sat, incalzirea ajunge la 5 lei pe zi. Cu brichete speciale din lemn, cumparate de la magazinele de specialitate, costul se ridica la 8 lei pe zi. Cu alte cuvinte, incalzirea cu brichete ceva mai scumpe, intr-o luna geroasa, cu o temperatura in casa de 22 de grade Celsius, il costa pe Bogdan 240 de lei.
Sursa: adevarul.ro
Case din baloti din paie. Locuinta de 15.000 de euro de la Turda
Scenografa Eliza Loboncz si prietenul ei si-au construit o casa din baloti de paie de grau, fix in buza orasului Turda, in vecinatatea ruinelor unui castru roman.
Are 48 de metri patrati la parter si o semi-mansardare de 11 metri patrati pentru dormitor si a fost ridicata numai de Eliza si Dragos, ajutati pe alocuri de un prieten si de mama ei.
Fundatia consta in 9 piloni care au drept cofrag cate trei cauciucuri de tir uzate, puse unul peste altul, care au rol atat de forma pentru betonul care a fost turnat, dar si de hidroizolatie. Structura este din lemn, iar zidurile sunt din baloti, care odata tencuiti iti ofera si izolatia si peretele intr-un tot unitar.
Au muncit peste un an pana sa ajunga la faza de finisaje interioare, numai inaltarea peretilor durand toata vara si toamna. I-a costat insa numai 15.000 de euro, fara teren, iar costurile cu intretinerea sunt aproape zero.
Apa menajera este colectata din picaturile de ploaie, energia electrica e obtinuta din lumina captata de panouri solare si economia la caldura se face printr-o izolatie a acoperisului cu fulgi de ziare si cu panouri izolante de la camioanele frigorifice sub pardoseala.
„Nu vom mai plati niciodata intretinerea, cu exceptia imbunatatirilor la celulele fotovoltaice, care imbatranesc dupa un anumit timp si a inlocuirii bateriilor la anumite intervale, pentru randament mai bun samd. Dar in afara de asta nu vom plati niciodata. (…) Ne-am gandit si la varianta ce-o sa facem daca nu ploua indeajuns sa ne umple bazinul. In cel mai rau caz vorbim la apele romane si cu cisterna se rezolva intr-o ora si e o suma mica. Ca sa dai poate 200 de lei la doua luni e wow”, spune Eliza.
Sursa: agrointel.ro
Case cu pereti din paie. Popasul Verde de la Sangeorz Bai
In zona orasului Sangeorz Bai din Bistrita-Nasaud, Paul Axinte si sotia sa si-au construit o casa de vacanta din baloti de paie si lut, cu cativa mesteri locali, rude si prieteni. Intregul proiect a durat trei ani, dar este acum o incantare pentru proprietari si deopotriva turistii care se cazeaza la Popasul Verde.
Este este construita integral din materiale naturale, ecologice si reciclate, majoritatea procurate local, cu foarte putine exceptii impuse de legislatia romaneasca in domeniul constructiilor, cum ar fi betonul folosit la fundatie. Formele rotunjite, stalpii de sustinere din trunchiuri de copac si aspectul neobisnuit al finisajelor transforma constructia intr-un adevarat model pentru constructiile naturale.
Jos, la parter, exista o semisufragerie cu semineu, un dormitor mic si o baie cu cada din tadelakt (tencuiala lucioasa, rezistenta la apa, realizate in stil traditional marocan). La etaj se afla sufrageria mare, bucataria construita manual din tadelakt si terasa.
Acoperisul este ”inverzit”, format dintr-un sistem care permite cresterea vegetatiei fara a fi nevoie de o intretinere intensiva. Un astfel de acoperis ofera o foarte buna izolare termica a casei, pe langa spatiul verde in plus. Se poate urca pe acoperis pentru a admira privelistea printr-un geam de acces din interior.
Pictura de pe fatada imita „braul sangeorzan”.
Surse: fabrikadecase.com, popasulverde.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: