Izolarea termica este acum obligatorie la proiectele de case noi, iar în ultimii ani a devenit o prioritate și la constructiile vechi. Pentru cladirile rezidentiale – case, blocuri – cele mai comune mijloace de termoizolare sunt placarea peretilor cu polistiren (extrudat sau expandat) si montarea de tamplarie etansa (cu chedere de cauciuc) cu geam termopan. Mai nou, lumea este tot mai interesata de case cu pereti dubli care asigura o izolare termica superioara, cu efecte pozitive imediate asupra costurilor de intretinere vara si iarna. Gasiti mai jos o serie de detalii despre acest tip de constructie, popular in mai multe tari din lume, precum Spania, Australia.
Casa cu pereti dubli este o casa cu pereti din caramida, intrele ele existand o camera de aer in stilul geamului termpopan. De regula, cei doi pereti sunt construiti din caramida porotherm si, respectiv, caramida clasica, dar optiunile raman deschise, fiind folosite diferite combinatii. Camera de aer dintre ele poate fi izolata in diferite feluri, una dintre modalitati fiind injectarea de spuma poliuretanica.
In acest caz, injectarea peretilor dubli se face prin executarea unor gauri cu diametrul de 10mm in care se injecteaza spuma, pana cand aceasta iese pe gaura, si se trece la urmatoarea gaura. Se dau gauri din 20-30mm in 20-30 mm urmand ca umplerea lor sa se faca de jos in sus – spuma are un grad de intarziere si se poate observa la momentul in care se umple cavitatea cu spuma, excesul iese pe gaura. Acelasi procedeu se repeta la urmatorul nivel de gauri, pana se acopera intreaga suprafata a peretelui.
Daca nu aveti la dispozitie o masina speciala de proiectat spuma, se poate recurge la placi de polistiren. Dupa ce s-a placat primul perete, se lasa doi sau trei centimetri si se ridica al doilea perete, asadar intre cei doi pereti existand acel strat de aer care tine caldura in casa pe timp de iarna si racoarea pe timp de vara. Primul perete dintre cei doi este izolat si pe dinauntru si pe exterior, plus camera de aer care reprezinta un vid perfect.
Un alt mijloc de a izola peretii dubli pe interior este folosirea de placi de pluta expandata. Utilizarea lor la izolarea zidurilor cu pereti dubli creaza un sistem care reduce energia consumata si sporeste eficienta termica si fonica. Mai mult, peretii dubli au astfel posibilitatea tehnica de a respira. Pluta este si un material elastic si nu absoarbe nici apa. O alta modalitate de izolare a unuia dintre cei doi pereti este utilizarea vatei minerale.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: