Despre case putem vorbi la nesfarsit si o facem periodic, prezentandu-va diferite modele care sa raspunda diverselor nevoi si gusturi. Mai toate urmeaza linia clasica, compacta a arhitecturii, diferentiate in schimb de marime, structura interioare si finisaje exterioare. Astazi vom vorbi insa despre altfel de case, care debordeaza de rafinament si personalitate, si anume cele care poarta semnatura arhitectului Gabriel Georgescu. Sunt case cu o arhitectura deosebita, detaliata in imaginile de mai jos, care mizeaza pe stiluri consacrate, printre care si cele autohtone, pentru un produs finit cat „un vis materializat”, asa cum insusi cel care le traseaza conturul subliniaza plastic.
Suntem tentati sa le numim case cu staif, elitiste, pentru ca jocul complex de forme care le caracterizeaza ne lasa impresia unor locuinte inaccesibile marii majoritati, rezervata doar unui sector restrans de clienti. Ne-am inselat insa, casele fiind accesibile celor care nu vor sa plateasca peste pretul pietei, dar care primesc, in schimb, o locuinta aparte, ce pare sa spuna o poveste prin arhitectura sa originala si vie. „Fiecare obiect de arhitectura reprezinta un vis materializat. Frumosul si utilul sunt instrumente care fac imbinarea perfecta. Obiectivul nostru este perfectiunea rezultatului final data de proportia celor doua”, spune sugestiv Gabriel Georgescu in prezentarea caselor sale. Chiar daca raman case accesibile ca pret, pastram titulatura de case cu staif pentru ca o merita cu prisosinta.
Am stat de vorba cu unul din colaboratorii sai pentru a afla mai multe despre aceste case superbe in care regasim arcada si coloanele ca elemente definitorii. „Casele in buna masura sunt construite intr-un stil inspirat de stilul neoromanesc. Este un stil adaptat si imbunatatit, pe care ne punem noi amprenta. Daca vreti este vorba despre un stil neoromanesc redesenat in linii moderne. Abordam in proiectele noastre si stilul mediteranean si pe cel modernist, acesta din urma cu linii drepte si mai indraznete”, ne-a declarat Nicusor Draghici, arhitect la firma condusa de Gabriel Georgescu. Printre proiectele de case regasim si case cu bovindouri si turnuri, inspirate de arhitectura traditionala romaneasca, mai exact turnul de cula, casele inaltate specifice zonei Olteniei.
Cine isi comanda astfel de case foarte frumoase, care ies usor in evidenta prin estetica superioara, am fost curiosi sa aflam. In general, clientii sunt din clasa de mijloc, cu o medie de varsta de 40 de ani, ne-a raspuns arhitectul Nicusor Draghici. „In mare parte sunt romanii care se intorc din straintate si care, dupa ani de zile de munca acolo, tin neaparat sa isi faca o astfel de casa in stil neoromanesc. Avem de-a face practic cu o reintoarcere a lor la indentitatea romaneasca prin intermediul acestor case. Chiar acum lucram la o astfel de casa in judetul Valcea pentru un astfel de client intors acasa”, a adaugat interlocutorul nostru. Cam o treime dintre cele aproape 100 de proiecte finalizate anual sunt astfel de case cu iz traditional romanesc, restul fiind case care combina diferite stiluri arhitectonice, a mai dezvaluit acesta.
Pentru ca sunt case puternic personalizate, totul se face in tandem cu clientul. „Proiectul este lucrat cu beneficiarul. Acesta vine cu o tema si ne spune cum si-ar dori casa sa fie compartimentata si cum ar dori sa arate exteriorul, avand ca inspiratie modelele expuse pe site-ul nostru. Deci atat interioarele, cat si exterioarele sunt lucrate in comun cu beneficiarul”, a explicat Nicusor Draghici.
Pretul unui proiect complet variaza intre 12 si 16 euro. „Cat priveste constructia, noi recomandam firme cu care lucram. Pretul poate ajunge pana la 160-180-200 de euro la rosu, in vreme ce la gata pretul creste pana la 400-450 de Euro pe metrul patrat”, a mai precizat arhitectul Nicusor Draghici. Pe site-ul biroului de arhitectura gasiti proiecte de case variate, cu parter si, respectiv, etaj si chiar proiecte de case pentru terenuri inguste astfel incat potentialii clienti sa nu fie privati de o casa splendida din cauza suprafetei reduse a parcelei.
Acest articol face parte din categoria “Piatra de Temelie”, un demers casepractice.ro realizat în colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro prin care ne propunem sa va prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si case si amenajari cu gust.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.