Casa este centrul universului traditional romanesc, locul unde familia se incheaga, se dezvolta si unde romanul si-a plasat centrul de greutate al vietii de zi cu zi. Acum, satui de agitatia marilor orase si cu nostalgia caselor parintesti in suflet, oamenii se intorc la modelul caselor taranesti, simple, sanatoase si de o frumusete fara egal, in armonie completa cu natura. Mai jos discutam despre case de lemn in stil traditional romanesc.
Lemnul a fost si este elementul central al caselor in stil traditional romanesc, alaturi de resurse naturale precum piatra, pamant si nisip. Gasit din abundenta, lemnul este si un material care are posibilitati multiple de prelucrare. Incă din cele mai vechi timpuri, a fost folosit aproape in starea sa bruta, insa constientizarea capacitatilor sale a evoluat o data cu omul si istoria sa. In prezent, este un material primar, utilizat în cea mai mare parte a mediului de constructii. Aspectul estetic, proprietaţile portante, caldura atingerii si naturaletea lui au fost intotdeauna apreciate si exploatate.
Etnologii povestesc cum ridicatul unei case nu era doar o chestiune de inginerie, ci un adevarat ritual respectat de stramosii nostri cu strictete. Lemnul era procurat direct din padure iar arborii taiati erau alesi cu mare grija. Il alegeau la lungimea si grosimea necesara si foloseau tot de la el.
Un alt criteriu era acela ca lemnul sa se taie in lunile cu terminatia „rie”, – octombrie, noiembrie, ianuarie, februarie, de preferinta pe luna plina. In plus, se spuneau rugaciuni inainte de a taia un arbore, sau mai degraba descantece. Abia dupa ce respectau acest ritual taiau copacul in doua, marginea mai groasa o puneau la podea, varful la capriori iar restul pe foc.
In tot acest peisaj larg de case de lemn in stil traditional romanesc, constructiile din lemn rotund (poza de deschidere) pastreaza cel mai mult din tipologia arhitecturii traditionale intrucat elementele folosite sunt putin prelucrate. Ele pastreaza aspectul vegetal original, iar imbinarile ofera o stabilitate mare deoarece piesele din lemn sunt unitare si nefragmentate pe lungime. Lemnul rotund se integreaza firesc in peisajul montan sau colinar, si se preteaza constructiilor tip case de vacanta, refugii montane sau pensiuni turistice, dar pot fi integrate la fel de bine si in peisajul de campie in resedintele de recreere din afara zonelor urbane.
Proiectul din imaginile de mai jos este un exemplu relevant pentru aceasta categorie de constructii. El acopera toate functiunile unei locuinte de vacanta cu o suprafata de circa 100 de metri patrati. Proiectantii spun ca relatia cu mediul ambiant nu este indiferenta, aceasta deschizandu-se prin terase catre peisaj. Silueta casei este data de mansardarea etajului,o solutie arhitecturala care tine de specificul zonei montane, pantele acoperisului au inclinatie in medie de 45 de grade si creeaza un spatiu intim cu deschidere spre peisaj. Constructiile din lemn rotund reprezinta solutia ideala pentru o resedinta de vacanta.
Surse: Casatamultvisata.ro, Mesterimaramureseni.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: