Probabil cam tot ceea ce facem in constructii in prezent este direct sau indirect legat de natura. Nimic nu se mai ridica la intamplare si fara a avea in vedere impactul asupra mediului inconjurator. Cat priveste constructiile private, grija noastra este sa ne apropiem de natura, folosind materiale naturale, ieftine si eficiente si integrand locuinta intr-un spatiu nealterat. Resursele pe care le avem la dispozitie sunt nenumarate si printre acestea se numara, greu de crezut, si paiele.
Constructorii spun ca o casa ecologica, naturala, precum o casa construita din baloti de paie, nu numai ca este sau poate fi o casa sanatoasa, ci si una foarte sigura la cutremure, incendii sau inundatii, dar poate fi si o casa atat de eficienta energetic, incat se poate vorbi de o casa pasiva, cu costuri de intretinere reduse cu pana la 70 la suta.
Printre avantaje acestia enumera pretul redus al materialelor de constructii – paiele gasindu-se din abundenta in natura – si rolul de foarte bun izolator al paielor, fara a necesita termoizolare suplimentara. Mai mult, combinand materialele naturale si tehnologia moderna se obtine in final o casa cu aspect modern si eficienta energetica foarte ridicata. Puteti avea o casa 100 % ecologica daca alegeti si termozilotatii din lana, canepa sau fibre din lemn pentru teromo si fonoizolarea suplimentara a locuintei. Pentru a va convinge, va prezentam mai jos cateva proiecte de case din baloti de paie.
Primul exemplu este o casa din baloti din baie construita in comuna Rasuceni, din judetul Giurgiu, la circa 65 de kilometri de Bucuresti. Casa este desfasurata pe un singur nivel, cu o suprafata construita de 126 de metri patrati si este construita integral din baloti de baie pe schelet din lemn. Costurile estimate pentru o casa la cheie sunt de 350-400 de euro pe metrul patrat, dar pot scadea la 250 de euro in anumite conditii.
Trebuie avute in vedere unele criterii minime pentru o constructie reusita, precum uscarea balotilor din paie astfel incat umiditatea sa nu depaseasca 20 de procente. De asemenea, balotii trebuie sa fie legati compact pentru a impiedica ulterior patrunderea umezelii in interior, in caz contrarar riscati sa va treziti cu pereti mucegaiti pe interior. Mai jos vedeti imagini de la un alt proiect de casa din baloti de paie.
Surse: Wikihow.com, Natural-home4u.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: