In Asia, Australia, mai multe tari din Europa si, in ultimii ani, si in SUA se construiesc case din canepa. Acestea se ridica din „caramizi” realizate dintr-un amestec de tulpina de canepa industriala tocata, var si apa, amestec ce devine tot mai rezistent odata cu trecerea timpului. De asemenea izoleaza foarte bine, permitand in acelasi timp peretilor „sa respire”, este un material natural, rezistent la daunatori, biodegradabil si care absoarbe dioxidul de carbon, ceea ce face o astfel de casa una deosebit de sanatoasa si ecologica.
Prima casa de canepa din SUA se afla in Ashville, Carolina de Nord, si a fost construita o echipa de 40 de voluntari si angajati ai companiei de constructie si proiectare ecologica Push Design.
„Am cautat intotdeauna materialul de constructie non-toxic care sa fie cel mai eficace, durabil si eficient din punct de vedere al energiei, un efort pe care l-am facut zilnic. Am descoperit ca planta de canepa este din toate punctele de vedere, in afara de costuri, cel mai eficient si durabil material disponibil la nivel mondial”, a aratat David Mosrie, de la Push Design.
Tulpina de canepa tocata este un material lemnos, foarte poros si foarte bogat în bioxid de siliciu. Atunci cand este amestecata cu var, cele doua intra in reactie si incepe un proces lung de mineralizare. Astfel, in timp, peretele devine din ce in ce mai tare, mai solid si ajunge la duritatea calcarului. Potrvit unor studii, durata de viata a acestor case din canepa este de aproximativ 600-800 de ani.
Peretii din canepa ofera totodata izolatie termica si fonica foarte buna, asigura circulatia aerului intre interior si exterior, fiind exclusa aparitia mucegaiului, sunt rezistente la daunatori si absorb mai mult CO2 decat s-a emis pentru producerea lor.
Interiorul casei din Ashville este captusit cu panouri de hartie reciclata. Usile sunt realizate din acelasi material cu fatete din lemn masiv si sunt incredibil de usoare. Ramele ferestrelor din casa au fost reciclate de la locuintele demolate, geamurile vechi fiind inlocuite de o sticla mai grea si care izoleaza mai bine.
Echipa a avut nevoie de noua luni pentru a construi casa, totusi Mosrie crede ca proiectele viitoare vor necesita jumatate din acest timp.
Case din canepa. Model de casa pasiva
Iata si un model realizat de compania britanica Modece Architects, specializata in constructia caselor pasive din canepa. Laolalta cu tehnologiile moderne de constructie a caselor pasive, compania foloseste caramizi de canepa si var-ipsos in loc de ciment si polistiren expandat pentru izolarea termica a cladirilor.
Case din canepa. Dom
„Micul dom din canepa”, cum este numita aceasta constructie inedita, a fost realizat in colaborare de trei companii din SUA, Rusia si Ucraina. Aceasta locuinta combina proprietatile peretilor din canepa cu confortul, durabilitatea si eficienta energetica asigurate de forma de dom.
Domurile sunt usor de incalzit, retin caldura in mod natural si asigura o ventilatie superioara.
Acest dom are diametrul de numai 5 metri, o suprafata de 19,63 metri patrati si o inaltime 3,2 m. Modelul poate fi adaptat la nevoile si cerintele clientului.
Surse: natural-home4u.com, financiarul.ro, trueactivist.com, ecology.md, tinyhemphouses.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: