Traim vremuri marcate de o dorinta sau, mai mult, o nevoie apriga a omului de a reveni la natura. Este o chemare fireasca, mai ales pentru cei care locuiesc in marile orase si unde ritmul alert al vietii de zi cu zi isi lasa amprenta asupra sanatatii noastre. La fel ca si casele in miniatura despre care tot am scris si vom mai scrie (tiny houses in engleza), locuintele din lut (denumire generica pentru ca exista unele deosebiri intre aceste materiale naturale pe baza de argila, dar cu compozitie diversa) sunt o optiune ferma pentru cei care prefera case simple, din materiale naturale, din ratiuni care tin fie de buget, fie de dorinta de a trai aproape de Mama Natura.
Asa cum am mai zis, cunoscute in Occident sub denumirea de cob houses, casele din lut prin contur in urma unui proces de constructie simplu care nu necesita cofraje, ciment, compresare si niciun fel de dispozitiv tehnic. Amestectul structural de pamant, apa, paie, argila si nisip este modelat cu mana cat timp este maleabil, o adevarata experienta senzoriala, si de aici formele organice, rotunjite ale caselor din lut. Pentru a fi durabile si protejate de distrugerile provocate de apa, casele din lut au nevoie de acoperisuri bune si fundatii potrivite, in timp ce peretii sunt acoperiti de o tencuiala pe baza de var sau stuc. Mai exact, spre deosebire de chirpici, care este modelat in forma de caramizi, cobul vine ca o masa continua de lut, de aici si formele rotunde amintite mai sus ce confera fiecarei locuinte un aspect unic.
Primul exemplu este o casa din cob construita de o familie de irlandezi, ea arhitect, el tamplar. Cei doi au folosit pamantul exavat pentru fundatie pentru a ridica peretii casei, ale caror forme organice se preling si in interior. Familia a mai folosit baloti din baie si lemn recuperat pentru a duce la bun sfarsit casa pe doua nivele care atrage atentia prin formele ei naturale si deschiderea catre exterior, gratie ferestrelor largi care la parter formeaza un frumos bovindou.
Al doilea proiect (si in poza de deschidere) este la fel de impresionant si demonstreaza, daca mai era nevoie, ca o casa din materiale naturale are un aer aparte, feeric. Casa are 77 de metri patrati si a fost construita in Austin, Texas, de un barbat fara niciun fel de experienta in constructii, dupa o documentare facuta la biblioteca. Decorata cu piatra naturala, atat la exterior, cat si la interior, casa imbie intr-un spatiu senin, extins pana la acoperis.
In fine, ultimul exemplu se concentreaza mai mult pe interioarele unei astfel de case din cob ridicate in orasul Phoenix, statul american Arizona. Pentru mai multe informatii pe acelasi subiect, accesati urmatoarele linkuri, unde gasiti si detalii tehnice si planuri.
Surse: Houzz.com, Naturalhomes.org, Natural-home4u.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: