Pentru romanul conservator, traditionalist, o casa din containere este, probabil, ultima pe lista cand vine vorba despre achizitia unui spatiu de locuit. Nu la fel stau lucrurile pentru romanul modern si practic, foarte atent la buget, dar si la functionalitatea unei case, care apreciaza cumulul de avantaje ale unei locuinte in raport cu un pret accesibil. Din acest motiv nu am fost deloc surprinsi sa aflam ca piata din Romania „se misca”, mai ales cand vine vorba de case de vacanta construite din astfel de containere modulare. Am stat de vorba cu Bogdan Gutu, directorul firmei Bogaxa, specializata in astfel de constructii, pentru a afla mai multe detalii despre astfel de case care in Occident sunt la mare cautare, acolo existand chiar si hoteluri construite din avest tip de module.
Prima intrebare, ca de obicei, este de ce ar cumpara romanul o astfel de casa. „Din mai multe motive: se construieste intr-un timp foarte scurt, se instaleaza in cateva ore si este apoi gata de locuit, este mobila, este complet termoizolata si are fiabilitate ridicata in timp. Daca maine va ganditi sa o relocati, nu va mai place terenul, atunci cu o macara si doua camioane o mutati intr-o alta locatie. Foarte multe avantaje si toate acestea la un pret mic”, a sintetizat Bogdan Gutu.
Interlocutorul nostru spune ca este multumit de cum se misca piata, bineinteles, aici intrand si containerele cu uz industrial si diferite alte intrebuintari. „Se cumpara case din containere. Acum, denumirea aceasta de case din containere induce de multe ori lumea in eroare in sensul ca mai toti se asteapta ca ele sa aiba un acoperis in doua ape. Dar o casa nu are nevoie de un acoperis in doua ape pentru a fi o casa. Noi folosim containere pentru a construi case pe care fiecare client si le echipeaza si le doteaza dupa cum vrea. Fiecare client isi dimensioneaza suprafata, dotarile si, prin urmare, si pretul aferent. Se pot obtine astfel diverse variante, de la cea de 29 de metri patrati, care are un dormitor un living si o baie, pana la suprafete mari, de 60-70 de metri patrati”, a subliniat el.
Case din containere – fara grija „mesterului Manole”
Cumparatorii sunt cei care cauta mai ales eficienta intre patru pereti, ne mai spune Bogdan Gutu. „Clientii nostri sunt cei care au un teren undeva si care vor sa isi petreaca un weekend linistit acolo. Fara prea multe pretentii, fara un mester Manole care astazi vine si maine nu, fara sa aiba grija sa cumpere cuie, scanduri, betoane si ciment, in conditiile in care noi livram si montam o casa in decurs de cateva ore. Containerul vine gata echipat, omul nu are nicio durere de cap in ceea ce priveste instalatiile, finisajele, nu trebuie sa stea de vorba cu meseriasii, sa ii cinsteasca etc. Sunt oameni practici care inteleg ca un panou de tip sandvis de termoziolatie din coeficientul dat de agrementul tehnic al lui echivaleaza, de exemplu, cu o zidarie de 50 de cm grosime”, a explicat acesta.
Cat costa insa o astfel de casa? Pe site-ul firmei gasim o astfel de locuinta din 2 containere de locuit, ideala pentru amplasarea in diverse locatii pentru locuit permanent sau temporar, complet echipata. In structura sa intra o baie completa (dus, wc, lavoar, boiler si accesorii), un living de 15mp, un dormitor de 8mp si o bucatarie. Modelul propus este alcatuit din 2 containere de locuit modulare unite intre ele, avand o suprafata totala de 29,16mp, un spatiu ideal pentru un cuplu tanar. Dimensiunile sale sunt: 6m lungime, 4,86m latime, 2,55m inaltime, iar pretul este de 6900 de euro+TVA.
Dotarile standard includ usa metalica 900×2000, fereastra rotobasculata 800×1100 – 2 bucati, fereastra de baie 600×600 rotobasculanta, covor PVC de trafic greu, compartimentare pentru dormitor cu usa interioara tip termopan, compartiementare de baie cu usa interioara tip termopan, baie complet echipata (wc+dus+lavoar+boiler 50l, +accesorii – oglinda, etajera, sapuniera, portprosop etc), instalatie electrica standard (tablou general, priza de conexiune, 3 corpuri de iluminat 2x36W, 6 prize standard, 3 prize de radiator, aplice si intrerupatoare), preechipare lavoar bucatarie, toate incluse in pretul afisat.
Pardoseala, peretii si acoperisul sunt realizate din panouri termoizolante tip sandwich cu spuma poliuretanica de 60mm grosime. Structura este din profile speciale din tabla LBC de minim 3mm grosime, indoite in forma speciala. In numite zone ajunge la grosimi mai mari, de 6-12mm. Structura este prevazuta la partea superioara cu 4 elemente de colt pentru manipularea cu macaraua astfel incat casa sa poata fi relocata, daca este cazul.
Foarte important de stiut este ca exista posibilitatea de unire cu alte containere pentru ca se pot forma ansambluri din mai multe containere, fara pereti despartitori, realizate la comanda. Mai mult decat atat, o astfel de casa poate primi finisaje care, la final, sa ii schimbe total aspectul experior, aratand precum o casa clasica.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: