Desi, de cele mai multe ori, casele din OSB nu reprezinta prima optiune a romanilor, casele din lemn sunt, fara doar si poate, niste case rezistente, in care poate locui o familie fara nicio problema. Oamenii din Romania admira, in general, casele din lemn, din sticla sau din metal, dar de cele mai multe ori opteaza pentru caramida si zidarie.
Case din lemn si placi OSB. Ce este OSB?
OSB este prescurtarea de la Oriented Strand Board si reprezinta panouri prefabricate din lemn si sunt alcatuite in proportie de 90% din aschii de lemn.
Case din lemn si placi OSB. Cum se construiesc casele din OSB?
Asa cum am spus, peretii sunt prefabricati si au o structura din lemn – la exterior sunt placati cu placi din OSB, iar la interior, cu rigisps ( intre rigips si OSB exista o izolatie cu vata sau cu celuloza). Peste OSB se va aplica polistiren de 10 centrimetri. Practic, peretii se asambleaza bucata cu bucata.
Case din lemn si placi OSB. Avantaje
- placile se monteaza repede si usor;
- montarea se poate face in orice anotimp;
- o casa din lemn si placi OSB este rezistenta la cutremure;
- este o constructie ecologica;
- pretul unei astfel de case poate fi cu pana la 50% mai mic decat o casa din caramida.
Case din lemn si placi OSB. Dezavantaje
- izolatia fonica este slaba;
- durata de viata a unei astfel de case este mai mica decat a unei case din caramida;
- exista un pericol mai mare de a izbucni incendii, insa exista si cateva solutii care pot preveni astfel de incidente – tratarea lemnului cu solutii ignifuge care pot intarzia aprinderea cu peste 60 de minute. Pe langa asta, instalatia electrica poate fi realizata astfel incat sa se decupleze automat la cel mai mic semn de foc.
Case din lemn si placi OSB. Exemple
Primul exemplu pe care vrem sa il includem pe lista noastra este aceasta casa din lemn, cu parter, cu o suparafata construita de 87.88 metri patrati. Costul pentru aceasta constructie este de 45.000 euro, la cheie.
Dupa cum reiese si din planul de mai jos, casa dispune de 6 incaperi: living, bucatarie, dining, doua dormitoare si baie.
Al doilea exemplu este o casa pe doua niveluri, parter si mansarda, cu o suprafata utila de 152,9 metri patrati. Pretul la cheie pentru aceasta casa este de 50.000 euro.
In ceea ce priveste impartirea, casa dispune de o bucatarie, un living + dining, o baie si un dormitor, la parter. La mansarda avem inca 3 dormitoare si o baie.
Foto: caselemnbarat.ro, casaneo.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: