Apropierea de natura isi lasa treptat o amprenta tot mai mare si asupra constructiilor. Nimic nu se mai ridica la intamplare si fara a avea in vedere impactul asupra mediului inconjurator. Cat priveste constructiile private, grija noastra este sa ne apropiem de natura, folosind materiale naturale, ieftine si eficiente si integrand locuinta intr-un spatiu nealterat. Resursele pe care le avem la dispozitie sunt multe si variate, printre acestea se numara lutul, paiele, lemnul si piatra. Acestea fiind spuse, iata mai jos cateva case din materiale naturale care sa va convinga sa va apropiati mai mult de natura.
Primul exemplu este o casa din baloti din baie construita in comuna Rasuceni, din judetul Giurgiu, la circa 65 de kilometri de Bucuresti. Casa este desfasurata pe un singur nivel, cu o suprafata construita de 126 de metri patrati si este construita integral din baloti de baie pe schelet din lemn. Costurile estimate pentru o casa la cheie sunt de 350-400 de euro pe metrul patrat, dar care pot scadea la 250 de euro in anumite conditii. Gasiti AICI mai multe modele de case din baloti de paie.
Al doilea model este o casa de vacanta pe un singur nivel si o suprafata totala de 41 de metri patrati. Este o casa frumoasa, cu o intrare precedata de un pridvor care este un spatiu indispensabil in mijlocul naturii, unde poate fi amenajata o masa cu cateva scaune. In planul acestei casute, jumatate din spatiu este dedicat camerelor de zi, living, sufragerie si bucatarie, toate trei la un loc, in timp ce cealalta jumatate este structurata intr-un dormitor si o baie. Pretul pentru structura-kit (semifinit) pe metru patrat difera in functie de diametrul busteanului, variind intre 200 si 340 de euro, pentru constructiile cu o suprafata mai mica de 100 de metri patrati. AICI gasiti mai multe despre casele din busteni.
Am ales pentru al treilea exemplu de casa din materiale naturale una facuta din chirpici, un material traditional la noi. Casa prezentata este din SUA, si ea ridicata intr-un stil traditional, intr-un design uniform, placut ochiului, care demonstreaza ca lutul si paiele pot da nastere unei structuri impresionante. Cu o suprafata de 218 metri patrati, case cu un singur nivel ofer spatiu suficient grupat in trei dormitoare si camere de zi generoase, dublate de terase si verande exterioare. Cele trei dormitoare au si ele acces la zonele exterioare, la fel si biroul din colt, spatii prielnice relaxarii in serile racoroase din zonele aride. Iata mai multe despre case din lut accesand acest link.
Surse: Natural-home4u.com, Alpinhouse.ro, Eplans.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: