La prima vedere, nu pare o provocare. Materialele reciclate sunt deja parte constanta a preocuparilor constructorilor de a reduce din consumul masiv de resurse. Singura exceptie este ca agentia spatiala americana vrea ca astfel de case sa fie construite pe Marte, probabil urmatoarea etapa in colonizarea universului, in viziunea celor de la NASA. Un concurs a fost lansat in acest scop iar premiile sunt in valoare de 2,2 milioane de dolari, o suma deloc modesta.
Mai exact, NASA vrea ca arhitecti si ingineri din toate colturile lumii sa se inscrie in concurs cu proiecte 3D care sa prezinte „case ale viitorului” care pot fi ridicate pe Marte. Cum argumenteaza specialistii agentiei americane acest concurs? Ei spun foarte simplu ca in viitor este posibil ca oamenii sa fie transportati in numar mare pe Martie si chiar alte planete, dar navele nu vor putea lua cu ele si echipamente si materiale de constructie.
Din acest motiv, pasagerii vor trebui sa se descurce cu ce au la indemana, mai exact sa dezmembreze nava spatiala si sa o transforme in locuinta, folosindu-se in egala masura si de resursele disponibile pe planeta. „Locuinta este una din cele mai simple, dar si cele mai stringente nevoi ale omenirii, dar transportarea materialelor si a echipamentelor pe o planeta indepartata ar ocupa un spatiu de transport urias ce ar putea fi folosit pentru provizii indispensabile vietii”, a explicat un purtator de cuvant al agentiei.
Astfel, a adaugat acesta, „abilitatea de a construi un adapost folosind materiale indigene, combinate cu materialele care ar rezulta din dezmembrarea aeronavei, s-ar dovedi vitala”.
Prima faza a acestei competitii de case din materiale reciclate se va incheia pe 27 septembrie. In aceasta etapa, participantii vor depune proiecte de case in format 3D. Cele mai interesante si practice 30 de proiecte vor intra in faza de examinare finala, iar castigatorul va primi 50,000 de dolari pentru designul facut pe computer.
A doua faza a concursului este si cea mai importanta. Ea va fi impartita in doua subcategorii: intr-una, participantii vor propune tehnologii necesare constructiei propriu-zise a locuintei folosind resurse indigene si materiale reciclabile. In cea de a doua, concurentii vor trebui sa construiasca efectiv aceste locuinte. Ambele subcategorii isi vor desemna un castigator premiat fiecare in final cu 1,1 milioane de dolari.
NASA spune ca proiectele castigatoare ar putea fi puse in practica pe Pamant pana la colonizarea planetei Marte.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: