Lemnul luat din padure, tratat si apoi asezat in structura unei case exact asa cum este dat de Mama Natura – nimic nu poate egala frumusetea unei astfel de case in care formele evidente sunt o invitatie in mijlocul unui spatiu sanatos, nealterat de trecerea timpului si de civilizatie. Am expus in repetate randuri avantajele practice ale unei locuinte din lemn, indiferent de tehnologia folosita in constructie, pe masura ce tot mai multa lume cauta alternativa la structurile clasice din BCA, caramida etc in materiale mult mai prietenoase si eficiente. Iata mai jos cateva proiecte de case ieftine din busteni, in design diferit, dar toate avand in comun frumusetea fireasca a lemnului rotund.
Primul model este o casa de vacanta pe un singur nivel si o suprafata totala de 41 de metri patrati. Este o casa frumoasa, cu o intrare precedata de un pridvor care este un spatiu indispensabil in mijlocul naturii, unde poate fi amenajata o masa cu cateva scaune. In planul acestei casute, jumatate din spatiu este dedicat camerelor de zi, living, sufragerie si bucatarie, toate trei la un loc, in timp ce cealalta jumatate este structurata intr-un dormitor si o baie. Pretul pentru structura-kit (semifinit) pe metru patrat difera in functie de diametrul busteanului, variind intre 200 si 340 de euro, pentru constructiile cu o suprafata mai mica de 100 de metri patrati.
Acelasi proiect, dar cu inca un nivel, pentru familii mai numeroase, cu o amprenta la sol de 48 de metri patrati. Parterul vine in structura similara, in vreme ce la etaj constructorul a ales sa exemplifice utilizarea mansardei printr-o alta camera, dedicata activitatilor recreative. Spatiul, deschis printr-un balcon superb, poate insa fi amenajat in mod practic pentru a raspunde diferitelor altor nevoi.
Al treilea model este o casa din busteni pe doua nivele (parter si mansarda) si o suprafata totala de 144 de metri patrati. Casa afiseaza acelasi design clasic al unei locuinte din busteni, infrumusetat de existenta unei terase acoperite cu o pergola la intrare. La parter, spatiul este rezervat in intregime incaperilor de zi, living, sufragerie si bucatarie, alaturi de o baie, in timp ce la etaj gasim doua dormitoare si o baie. Contactati de noi, constuctorii au oferit un pret estimativ de 250 de euro metru patrat pe kit de casa (structura, fara fundatie, geamuri, usi si invelitoare). In acest pret intra, transportul, montajul si tratarea lemnului.
In fine, al patrulea exemplu este tot o casa pe un singur nivel, cu o suprafata total construita de 56 de metri patrati, din care 16.5 este suprafata terasei care imbraca locuinta pe doua laturi. Casa are peretii exteriori din lemn rotund cu diametrul mediu de 30 cm, cojit, slefuit si imbinat manual, in sistem traditional canadian. Este structurata in doua dormitoare si o baie si are un pret estimativ la rosu de aproape 20.000 de euro.
Surse: Alpinhouse.ro, Casedinbusteni.ro, Opercons.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: