Asa cum lesne se intelege si din denumire, stilul brancovenesc se refera la arhitectura si artele plastice din Tara Romaneasca, vechi principat roman, din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, cel care s-a aflat pe tron timp de 26 de ani, intre 1688 si 1714. Regiunea istorica ramane si azi impodobita cu case in stil brancovenesc, adevarate bijuterii arhitectonice, mai ales intr-un spatiu caracterizat de constructii efemere, in contextul invaziilor repetate.
Istoricii spun ca aceasta epoca a influentat in mod decisiv si evolutiile de mai tarziu si, in consecinta, termenul se foloseste prin extensie si pentru a descrie operele de arta din vremea primilor Mavrocordati, pana catre 1730. Istoricii de arta fac adesea referire la acest stil romanesc corelandu-l cu renasterea apuseana, datorita structurilor sale clare, rationaliste, dar bogatia decorativa a acestui stil permite si folosirea termenului de baroc brancovenesc.
Case in stil bancovenesc, bogatie de ornamente
Expertii spun ca acest stil, prin formele sale arhitecturale, s-a vrut a simboliza viata si varietatea de credinta relugioasa a locului, reflectand si mentalitatea celor care au ridicat astfel de cladiri, dar a si celor carora le erau destinate. Prin urmare, aceste case in stil bancovenesc poarta cu ele o bogata incarcatura spirituala.
Stilul brancovenesc, devenit popular in secolul al XVIII-lea, este unul eclectic, adica format din elemente culese din mai multe tipuri de arhitectura: baroca, renascentista, bizantina, orientala etc. Astfel de case in stil brancovenesc prezinta detalii exceptionale, insa fara a fi prea incarcate. Ornamentele sunt contrabalansate de simplitatea cladirilor. Multe case brancovenesti au pridvor deschis si coloane sau balustrade cu motive vegetale, deosebit de elegante.
Case in stil brancovenesc cu incarcatura spirituala
Fatadele acestor case in stil brancovenesc sunt caracterizate de volumul arhitectonic al scarilor exterioare si foisoarelor. Pridvorul deschis devine astfel un element caracteristic al acestui stil, asa cum se poate observa si din pozele atasate. Ancadramentele, coloanele si balustradele au o ornamentica bogata, reliefata de motive vegetale in vrejuri de influenta baroca. Boltile cladirilor in stil brancovenesc sunt in semicilindru sau cupole semisferice.
Cele mai impresionante si elocvente pentru acest stil sunt palatele, ridicate de obicei in apropierea unor surse de apa.
Palatele sunt construite pe doua niveluri deasupra unor pivnite inalte. Cladirile erau conectate la o susa de apa, aveau bai si grupuri sanitare si prezentau un confort rar intalnit in acele vemuri. Palatul Mogosoaia este un bun exemplu in acest sens, impresionand prin formele sale, dar si solemnitatea data de stilul brancovenesc.
Cat priveste bisericile ridicate in stil brancovenesc, ele se remarca printr-un decor bogat ala catapetesmei, impodobit cu reliefuri dense. In Bucuresti, astfel de biserici sunt Sfantul Gheorghe Nou, unde se afla si moastele lui Constantin Brancoveanu, martirizat de Biserica Ortodoxa Romana, Stavropoleos, Coltea si biserica Manastirii Antim. In tara, Manastirea Horezu este reprezentativa pentru acest stil.