Drumul peste Carpati ne poarta intr-o lume cu totul diferita din punct de vedere arhitectonic. Casele vechi, acoperite cu tigla, cu porti inalte si impozante, ferestre la drum care sunt ochii si urechile gospodariei si deschideri mici in fronton, adesea insotite de ornamente frumoase, sunt parte a identitatii culturale transilvanene. Daca am vorbit recent despre mobila pictata saseasca, astazi aruncam o privire curioasa la cateva case in stil sasesc, constructii pline de farmec.
Prima poveste vine de la Brasov, acolo unde o familie a cumparat o veche casa saseasca din satul vecin Prejmer, construita in 1777, si a reconditionat-o, transformand-o intr-o adevarata bijuterie. Casa, aflata in stare avansata de degradare la achizitie, a intrat pe mana a doi mesteri specializati in renovarea caselor sasesti care i-au redat farmecul de altadata, cu pilastri – stalpi atat cu rol decorativ, cat si cu rol de cosolidare, ferestre in forma de inima si motive sasesti pictate pe fatada. Lucrarile de restaurare i-au costat pe noii proprietari circa 50.000 de euro, dar efortul a meritat, casa fiind acum inscrisa in Patrimoniul UNESCO.
Intr-un articol publicat acum cativa ani in ziarul britanic The Guardian, jurnalistul Simon Jenkins vorbeste despre „lumea uitata a sasilor care este parte a mostenirii moderne europene”. El subliniaza ca aceasta lume consta in circa 250 de sate si 7 orase imprastiate in sudul Transilvaniei si face un apel catre Europa sa puna umarul la renovarea acestor monumente istorice distincte care sunt parte a culturii proprii. Desi inca anemice, proiectele de restaurare sunt tot mai numeroase, aminteste jurnalistul, eforturi incurajate de exemplul dat de Printul Charles, dar si pe masura ce tot mai multi germani isi regasesc originile.
Mestesugari renumiti, sasii si-au transpus vredinicia lor in case si alte constructii impresionante pentru acea vreme, in speta bisericile fortificate si alte structuri de protectie in calea invaziilor tatare, vreme de aproape opt secole. Colorate divers si aliniate de-a lungul strazilor pavate, casele sasesti cu obloane la ferestre radiaza un aer mistic, incarcat de istorie, prin fiecare detaliu arhitectonic.
Surse: Adevarul.ro, Theguardian.com, Pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: