Ii admiram pe scandinavi pentru rigoarea, seriozitatea si buna organizare a lor, trasaturi care se reflecta si in stilul arhitectonic. Nimic nu este ridicat la intamplare in nordul Europei, unde natura si conditiile meteo aspre si-au lasat amprenta asupra locuintelor. Va prezentam mai jos cateva modele de case in stil scandinav:
Culoarea predominanta a caselor nordice este albul pe care o regasim nu numai pe peretii exteriori sau interiori, ci si podele, in mobila si accesorii. Explicatia este una usor de inteles: albul da senzatia de spatiu si luminozitate intr-o parte a lumii cu un climat aspru si unde iarna noptile par sa nu se mai sfarseasca. Astfel se explica si ferestrele largi care caracterizeaza locuintele din stil scandinav si care functioneaza precum magneti uriasi care atrag lumina naturala in interior in zilele mohorate.
Bineinteles, lemnul este si el omniprezent. Daca nu este intreaga casa facuta din lemn, acest material care se gaseste in abundenta in tarile nordice ia forma podelelor, lambriurilor, mobilei si sparge monotonia si devine punct de focalizare intr-un interior cand il regasim sub forma de grinzi sau stalpi de sustinere.
O astfel de casa este prezentata detaliat in imaginile urmatoare. Este o casa cu o suprafata locuibila de 174 de metri patrati si curpinde o mansarda, in total ingloband cel mult patru dormitoare. Designul modern al casei este ponderat de aspectul traditional dat de cosul de fum inalt care domina partea frontala. Casa are finisaje exterioare partial din lemn si, asa cum am spus, are ferestre largi iar la etaj mai multe ferestre de mansarda care lumineaza holul care separa cele trei dormitoare.
Al doilea exemplu de case in stil scandinav este o casuta de vacanta ridicata in padure, in apropierea unui sat pescaresc situat la circa o ora de mers cu masina de Copenhaga, capitala Danemarcei. Casa are o suprafata de 74 de metri patrati si consta din doua module alaturate in unghi drept. Unul dintre module incorporeaza incaperi precum cele doua dormitoare, baia si holul de la intrare.
Celalalt modul este dedicat activitatilor de socializare, precum livingul care continua cu o bucatarie mica, cele doua incaperi fiind diferentiate de inaltimea tavanului. Din bucatarie se poate ajunge, cu ajutorul unei scari, intr-un mic dormitor aflat in pod, scaldat in lumina naturala gratie unei ferestre de mansarda.
In living, ferestrele foarte inalte asigura practic o continuitate a interiorului spre spatiul natural din exterior. Cat priveste designul interior, acesta este simplu pentru a nu distrage atentia de la salbaticia din jurul casei de vacanta.
Surse: Smallhousebliss.com, Scandinavianhomesltd.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: