Cu elemente distinctive ce sunt marturie a unui stil arhitectonic vechi de sute de ani, casele in stilul Tudor sunt adevarate opere de arta chiar daca, peste ani, designul original a suferit mici modificari. Ele pastreaza insa acea rigoare si eleganta deopotriva a pietrei combinata cu lemnul, cu volume in forme diferite si cosuri de fum impozante, alaturi de acoperisuri cu frontoane proeminente. Vedem cateva case in stil Tudor in cele ce urmeaza, locuinte ce imbina practic o arhitectura veche, medievala, cu interioare ce pastreaza aceleasi linii traditionale, dar adaptate traiului contemporan.
Primul proiect este o casa pe trei nivele – parter, etaj si mansarda – intinsa pe o suprafata de 352 de metri patrati. Locuinta se distinge prin aceeasi fatada plina de caracter, in care caramida isi da mana cu lemnul, ferestre generoase si lucarne la mansarda. Parterul graviteaza in jurul spatiilor de zi, cu livingul, cele doua sale de mese si bucataria fiind elemente centrale, cu deschidere spre o veranda din spatele casei. Un dormitor cu baie proprie si o incapere cu o utilitate libera completeaza spatiile de pe acest nivel. La etaj se afla patru dormitoare, din care unul poate fi convertit in birou, in timp ce la mansarda gasim un dormitor, doua camere pentru activitati recreative si numeroase spatii de depozitare.
A doua casa in stil Tudor este una mai mica, cu o suprafata de 268 de metri patrati, care pastreaza aceleasi elemente distinctive ale stilului arhitectonic clasic englezesc. Un corp al cladirii in forma circulara iese in evidenta, cu ferestre inalte de jur imprejur, in spatele carora se afla sufrageria. Aceasta este conectata la o bucatarie vasta ce se deschide apoi in camera de zi, amplasata in centrul locuintei, cu acces pe o terasa in spatele casei. Un birou si un dormitor cu baie proprie se mai afla la parter, alte trei dormitoare si o camera de recreere impartind primul etaj.
In fine, ultimul proiect, o casa si mai mica, intinsa pe doar 133 de metri patrati, renunta la insertiile de lemn care brazdeaza, de regula, fatada caselor in stil Tudor, optand doar pentru piatra, cu prezenta cosului de fum inalt ca element distinctiv. Avand o suprafata mai mica, casa dedica parterul exclusiv camerelor de zi, cu bucataria si sufrageria formand un corp unitar, alaturi de living care primeste un spatiu mai generos. La etaj se afla trei dormitoare, cu o alta incapere situata deasupra garajului primind orice rol doreste proprietarul, in functie de nevoile sale.
Surse: Houseplans.southernliving.com, Theplancollection.com, Familyhomesplans.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: