Probabil nu este o pornire mai puternic conturata in zilele noastre decat intoarcerea omului catre natura, intr-un moment in care mediul urban devine tot mai toxic si agasant. De la mic la mare, cu totii cautam in acest spatiu inca nealterat, dar aflat constant sub asediul expansiunii umane, linistea care ne reaseaza pe fagasul normal si ne umple din nou de vitalitate. In acest context, cateva case integrate in natura sunt probabil drumul cel mai scurt catre aceasta stare de exuberanta inspirata de mediul din jur. Vedem cateva exemple in imaginile de mai jos.
Primul exemplu este o casa care, privita de la distanta, pare o extensie naturala a plajei langa care a fost construita. Casa acoperita in lemn si sticla pluteste elegant peste dunele de nisip, cu numeroase spatii exterioare care fac tranzitul spre natura de jur imprejur. Cele doua corpuri pe care se sprijina casa cu design neobisnuit sunt rezervate spatiilor dedicate oaspetilor, in timp ce la etaj se afla dormitoarele. Locuinta este una ecologica, cu sisteme de incalzire geotermale si panouri solare.
Urmatorul exemplu este o casa inspirata de jocurile copilariei, mai precis de casele din copac. Locuinta este din nou amplasata pe malul marii, de data aceasta printre conifere, un peisaj natural in care se integreaza perfect, stalpii de sustinere creand impresia unei case suspendate in aer. Insasi pozitionarea casei pe astfel de stalpi este menita a sugera un impact minimal asupra naturii, explica arhitectii.
Urmatoarele exemple vorbesc de la sine despre integrarea unei locuinte in mediul inconjurator. In imaginea de mai jos, o casa construita in Suedia probabil nu ar fi usor observata, daca nu ar avea luminile aprinse in interior. Locuinta se integreaza atat de bine in peisajul din jur incat pare doar o alta stanca de pe versantul muntos.
In imaginile de mai jos, o casa construita in Alpii elvetieni se integreaza si la propriu in mediul inconjurator. Casa se deschide catre natura printr-o superba terasa, dar si prin ferestrele spatioase prin care lumina patrunde in interioarele subterane.
Surse: Designrulz.com, Kieratimberlake.com, Pinterest.com, Ignant.de
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: