Sunt mici, chiar foarte mici, dar dimensiunile au un rol bine stabilit si nimic din aspectul minion nu este intamplator. Casele mici in stil japonez – cunoscute in arhipelag drept Kyoushou juutaku – sunt micro-locuintele japoneze care, fie din ratiuni care tin de protectia mediului inconjurator sau de venitul familial, sunt special proiectate astfel incat fiecare metru patrat si fiecare colt sa fie utilizate intr-un mod cat mai practic.
In primul rand, avem explicatia nevoii japonezilor de a recurge la acest tip de arhitectura minimalista. Peste 70 la suta din suprafata Japoniei nu este prielnica ridicarii de constructii, acoperita de munti si paduri dese. In aceste conditii, japonezii platesc preturi usturatoare pentru tot ce inseamna imobiliare. Desi noua generatie tanjeste la un titlu de proprietate, dupa modelul occidental, si dupa case mult mai mari decat s-ar preta propriilor nevoi, multi japonezi raman fideli micro-locuintelor care le simplifica viata si le ofera si posibilitatea de-si transforma casa intr-o adevarata opera de arta.
Va prezentam mai jos cateva exemple de case mici in stil japonez, solutia ideala intr-un mediu urban tot mai aglomerat si, mai ales, cu costuri imobiliare din ce in ce mai ridicate.
Case mici in stil japonez, integrate in peisajul urban
Casa Nada din prefectura Hyogo, construita pe o suprafata de doar 36 de metri patrati. Inalta si ingusta, cu camerele amplasate ca un brau in jurul unui hol prin care se distribuie si lumina naturala, casuta are la parter spatiu doar pentru o camara si un garaj in care incape doar o masina. Livingul, bucataria si sala de mese se afla la etajul doi iar cele doua mici dormitoare sunt la al treilea.
Un alt exemplu de casute in stil japonez este hori no uchi din Suginami, o suburbie a capitalei Tokyo. Proprietarul nu a avut nicio problema sa ridice locuinta intr-un colt de strada, pe o suprafata de doar 55 de metri patrati, casa aratand practic precum o peninsula. Si mai interesant este faptul ca amprenta locuintei are doar de 27,9 metri patrati. In lipsa unui constructor cu viziune, locul ar fi devenit cel mai probabil o parcare pentru riverani.
Locuinta-gradina, un alt exemplu de case mici in stil japonez
Casuta-gradina, proiectata de designerul Ryue Nishizawa, este raspunsul dat clientilor care tin mortis sa locuiasca in centrul unei aglomerari urbane, in ciuda preturilor exorbitante. Arata ca un bloc in miniatura cu patru etaje, dar in realitate este o singura locuinta, prin mijlocul careia serpuieste o scara in spirala. Fiecare etaj este bogat impodobit cu flori care, in buricul targului, ajuta si la pastrarea unui oarecare grad de intimitate, ferind interiorul de privirile curioase.
Inca un exemplu in seria de case mici in stil japonez – Showa-cho din Osaka – poarta numele unei suburbii care denota o perioada din istoria Japoniei. Micuta, casa este ultra-moderna si foarte cocheta. A fost proiectata pornind de la filosofia unei casute care sa ofere o priveliste impresionanta si astfel se explica si fata din sticla care acopera practic de sus pana jos intreaga locuinta. Interiorul este, asa cum e de asteptat, foarte luminos.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: