Lemnul este unul dintre cele mai vechi materiale de constructii si, totodata, un bun izolator termic. Locuintele precum cele pe care vi le prezentam mai jos sunt racoroase vara si calduroase iarna si, in plus, costa ceva mai putin decat unele similare din caramida sau beton armat.
Prima casa prezentata are un pret „la rosu” de doar 17.206 euro. In acesti bani sunt incluse structura de 150 mm, izolatiile (150 mm in peretii exteriori, 200 in planseul intre nivele, 100 mm in peretii interiori, 300 mm in acoperis), foliile, montajul si transportul.
Suprafata utila a casei este de 66.88 mp (82.64 mp construiti) si se imparte in living+bucatarie open space, doua dormitoare si o baie. Constructia la semifinit a durat 2 saptamani jumatate. Clientii au optat pentru structura standard 150×45 mm, izolata cu vata minerala, lambriu exterior de molid, tȃmplarie pvc culoare gri antracit.
Case moderne si deloc scumpe
A doua casa este una moderna si „la rosu” costa 37.706 euro. Are o suprafata de 140 de metri patrati si nu mai putin de trei dormitoare, doua bai si o bucatarie adiacenta unui living de aproape 35 de metri patrati.
Pretul unei case cu etaj precum cea de mai jos – care are o suprafata de 107 metri patrati – pleaca de la 24.092 de euro la rosu. La parter, pe langa living si bucatarie au fost amenajate si doua terase superbe, una dintre ele cu acces din camera de zi. O alta terasa se afla la etaj, unde mai sunt doua dormitoare si o baie.
Cum se fabrica aceste locuinte
Lemnul cand vine de la furnizor este lasat cateva saptamani la uscat. Se introduce apoi in cuptoare speciale pentru uscare, unde sta pana cand ajunge la umiditatea optima de 14-16%. Se rindeluieste pe toate partile si in aceasta faza i se vad toate defectele ascunse. Prin procesul de rindeluire lemnul pierde 26% din volum si ajunge la dimensiunea de 15×4.5 cm.
Apoi este taiat si numerotat pentru ca apoi sa se poată construi usor panourile la dimensiunile din proiect. Lemnul este scufundat cu totul in baia de substanta unde are loc tratamentul impotriva insectelor si a ciupercilor. Panourile se monteaza, sub presiune, pe un banc special de montaj. La imbinari se folosesc elemente de fixare speciale, elemente galvanizate si omologate.
Sursa: case-de-lemn.com