Pe fondul unui ritm tot mai alert al vietii de zi cu zi, casele modulare au aparut tocmai pentru a satisface aceasta nevoie crescanda de mobilitate a oamenilor si reprezinta o noua tendinta in realizarea unei constructii, imbinand multiple avantaje de ordin estetic, economic, ecologic, dar si de eficienta energetica. In acelasi timp, prin faptul ca toate elementele structurale sunt interschimbabile, proprietarii isi pot personaliza locuinta si o pot adapta, inclusiv din perspectiva dimensiunilor, nevoilor proprii, dar, mai ales, bugetului. Pe langa designul ingenios, pe alocuri futurist, casele modulare mai prezinta si avantajul unor costuri inferioare comparativ cu locuintele ridicate in mod clasic in conditiile in care elementele structurale sunt prefabricate, cu costuri si un timp de productie mai redus.
Am stat de vorba cu un roman care produce astfel de case pentru a afla mai multe despre aceste locuinte care, teoretic, se pliaza ca o manusa pe gusturile tinerei generatii tot mai dinamice. Florin Popa este directorul general al Eco House Factory, un producator de case modulare din lemn. „Avantajele acestui tip de casa sunt foarte multe. In primul rand, este o casa cu o eficienta enegetica ridicata. In al doilea rand sunt niste case cu o estetica aparte, aduc ceva nou, vin cu spatii vitrate foarte mari care favorizeaza contactul cu exteriorul, foarte important pentru a ne schimba starea de spirit. Sunt case trainice, durabile si ecologice”, a subliniat interlocutorul nostru.
O astfel de casa din portofoliul firmei amintite are un coeficient termic de 0,17 W/mpK. Este o casa cu o suprafata construita de 103,5 metri patrati si care are in structura sa un living, bucatarie cu sala de mese, doua dormitoare, un hol, doua bai, o veranda si o terasa. Pretul unei astfel de case porneste de la cel de baza, care include casa prefabricata „Kit”, de circa 20.000 de euro si creste pana la 52.600 de euro pentru o casa la cheie, cu toate finisaje incluse.
Termenele de executie sunt urmatoarele: realizarea proiectului de detalii de executie: 6 zile; executia structurii prefabricatelor in fabrica: 10 zile; montajul structurii prefabricate in santier: 6 zile lucratoare; executia de lucrari in santier + finisaje: 45 de zile lucratoare. Firma implementeaza sistemul constructiv de case prefabricate german, asigurand astfel o calitate ridicata si o durata de viata de minim 100 de ani pentru casele cu structura din lemn, a mai subliniat Florin Popa.
Un al doilea proiect, cu o estetica superioara si un coeficient termic de 0,16, dar cu aceeasi suprafata si repartitie a spatiilor interioare, costa la cheie circa 58.000 de Euro. Un proiect din categoria low energy (al doilea din seria expusa mai jos), unde coeficientul termic este de 0,23, costa intre circa 17.000 si 42,000 de euro pentru aceeasi suprafata si structura.
O astfel de casa din lemn poate fi amplasata oriunde. Poate fi un ascunzis in inima muntelui, un camin in mijlocul aglomeratiei urbane, un salas amplasat undeva la tara sau o casa de vacanta amplasata la malul marii. Si asta tocmai prin prisma versatilitatii de care dau dovada aceste case din lemn modulare. Nu este doar o casa functionala, ci una care sa va faca viata mai buna sub toate aspectele, mai sustine Florin Popa.
Din pacate, piata caselor modulare este slab dezvoltata in Romania. Prin comparatie, in cei patru ani de activitate firma a vandut doar 3 astfel de proiecte, fata de 70 de case din lemn traditionale. Din cauza prejudecatilor, romanul pune calitatea pe plan secund, argumenteaza el. „Nu exista din pacate interest pentru astfel de case in Romania. Romanul, cand ii spui de casa din lemn, se asteapta sa fie mai ieftina decat o casa din beton sau BCA si nu cu putin, trebuie sa fie mult mai ieftina pentru a fi atragatoare pentru el”, a explicat Florin Popa.
In consecinta, compania sa reorienteaza acum catre piata din afara, pregatind un site dedicat exclusiv potentialilor clienti din Occident unde casele modulare sunt o optiune locativa des luata in calcul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: