Lemnul este materialul predilect in constructii al scandinavilor. Nu e de mirare pentru ca, pe langa faptul ca se gaseste din abundenta, lemnul aduce mult cautatul confort prin calitatile sale termoizolante, dar si un plus de estetica in vitregitul nord. De la designul traditional pana la cel modern, lemnul se pliaza obedient pe toate liniile arhitectonice, desavarsind functionalitatea unei locuinte. Iata cateva proiecte de case norvegiene din lemn, trecand prin fiecare scoala din cele amintite mai sus.
Primul exemplu este o casa traditionala din lemn, care poate servi atat ca locuinta permanenta, cat si casa de vacanta. Casa cu o suprafata de 118 metri patrati este formata din doua corpuri care se intrepatrund, unul dintre ele pe un singur nivel, celalalt pe doua. Locuinta este construita integral din lemn, care isi arata adevarata valoare estetica in interior, unde se impleteste in forme pline de carcater. La exterior, capteaza atentia acoperisul imbracat in iarba, integrand perfect casa in mediul natural. In plan, casa vine la parter cu spatiile de zi extinse care includ livingul, sala de mese si bucataria, alaturi de doua dormitoare in celalalt colt. Alte trei dormitoare se afla la etaj, cel principal deschis pe un balcon.
Al doilea model este o casa din lemn pe trei nivele, ridicata intr-un cartier de la periferia capitalei Oslo. Este o locuinta care imbina stilul traditional cu cel modern, intr-o simbioza care ii confera personalitate. Casa este partial ingropata in panta dealului si se distinge prin ferestre largi, unele dintre ele incadrate in chenare de un galben-verzui. Interioarele, care ofera privelisti impresionante ale capitalei norvegiene, sunt si ele imbracate in lemn in culoare naturala, invadate de lumina naturala.
In fine, ultimul exemplu vine tot intr-un design modern, cu formele indraznete atenuate de prezenta lemnului. Este o casa de vacanta, construita pe malul unui fiord norvegian, exact in inima naturii, in mijlocul unui peisaj stancos, ceea ce ii da un aspect general fascinant. Cabana este deschisa spre exterior prin suprafete vitrate mai mult decat generoase, cu spatii de zi amplasate in zone cu inaltime diferita, mulandu-se parca pe terenul fragmentat. In interior, lemnul si betonul se imbina armonios intr-un spatiu care degaja un calm desavarsit.
Surse: Balticwoodhouse.com, Dezeen.com, Trendir.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: