Casele pasive sunt acele cladiri cu uz de energie redus. Termenul de casa pasiva isi are originea in faptul ca, datorita constructiei sale speciale, aceasta cladire este putin sensibila din punct de vedere al conformului termic la modificarile parametrilor meteorologici din exterior. Mai exact, indiferent de vremea de afara, temperatura din interior ramane in buna masura neschimbata. Mai jos va prezentam cateva proiecte de case pasive din Germania, tara unde acest concept a fost dezvoltat. In prezent, zeci de mii de astfel de case sunt ridicate peste tot in lume, in special in Europa.
In primul rand, o casa pasiva este o locuinta foarte bine termoizolata. O casa pasiva standard contine o anvelopa exterioara a casei foarte bine izolata termic, ferestre termopan si tâmplarie lemn stratificat termoizolat (sau PVC) si un sistem de ventilatie integrat, care elimina aerul viciat din cladire si îl trece printr-un schimbator de caldura; acesta recupereaza o parte a energiei termice transferând-o catre aerul proaspat ce intra de afara în locuinta, explica specialistii site-ului Mobinstal.ro
Casele pasive sunt definite ca fiind acele case care asigura un climat interior comfortabil si vara si iarna, fara insa a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire. Pentru a fi posibil acest concept, necesarul anual pentru incalzirea cladirii trebuie sa nu depaseasca 15 kWh/(mp*an). Consumul de caldura masurat al uneia din primele case pasive din Germania (in Wiesbaden, 1992) a fost mai mic de 13 kWh/m2/an.
Necesarul minim poate fi asigurat prin incalzirea aerului furnizat de sistemul de ventilatie – un sistem care este necesar in orice caz.
Intr-o casa pasiva, energia radiatiilor solare captata din exterior, energia termica asigurata de surse interne (fiecare om emite aproximativ 80 W energie termica), energia care provine de la corpurile de iluminat si de la aparatele electrocasnice pastreaza temperatura comfortabila in interiorul casei in anotimpul rece.
Pentru a intelege mai bine acest concept, va spunem ca in cazul unei case obisnuite, intretinerea anuala poate ajunge in medie la 450 de euro. In cazul unei case pasive din Germania, aceste cheltuieli nu depasesc 100 de euro anual. Cifrele, spun specialistii, sint valabile pentru casele incalzite cu gaze. Vara se reduc costurile deoarece nu este necesara folosirea aparatului de aer conditionat.
Astfel, consumul de energie in cazul unei case pasive este cu 80% mai mic decit in cazul unui imobil construit din zidarie sau din lemn. Este o casa perfect etansa, cu transfer termic aproape zero, care atinge echilibrul termic dorit si il mentine usor printr-un consum mic de energie. De fapt, acest tip de constructii reprezinta un concept de eliminare a noxelor generate de o constructie, de economie de energie si de reducere substantiala a costurilor de intretinere.