Romanului ii place lemnul, mai putin insa ca material structural al unei locuinte de familie. In consecinta, casele pe structura din lemn nu sunt tocmai prima sa optiune cand vine vorba de constructia sau de achizitia unei case pentru locuit permanent. Situatia incepe insa se se schimbe, ne spun specialistii din piata, pe masura ce romanul manifesta tot mai multa deschidere spre nou si calitate. „O casa din lemn spune o poveste”, este sinteza avantajelor unei astfel de locuinte facuta de Costi Zarnescu, manager comercial la EcoKit, o companie specializata in constructia de case din lemn, cu sediul in Bacau.
De ce sa alegem o astfel de casa pe structura de lemn, a fost prima intrebare, ca de obicei. „Primul avantaj net este eficienta energetica. Factura la incalzire este cu 40-50 la suta mai mica decat la o casa pe structura din zidarie si izolata. Deci costurile cu mult reduse cu intretinerea pe timp de iarna. Al doilea mare avantaj este durata foarte mica de constructie, cu un timp de executie de trei ori mai mic decat cel pentru o casa normala. Timp redus inseamna nervi mai putini si bani economisiti”, a subliniat interlocutorul nostru. De exemplu, pentru o casa de 100 de mp cu mansarda, este nevoie de 45 de zile in atelier si de 2-3 saptamani pentru a o construi in faza de semifinit. La cheie, daca exista buget si continuitate in lucrari, este gata intr-o luna jumatate, cel mult doua, a adaugat acesta.
In aceste conditii, de ce sunt, totusi, romanii atat de reticenti cand vine vorba de case pe structura de lemn. Raspunsul este bine argumentat. „Pentru ca avem vreo 50 de ani de beton in spatele nostru si, automat, romanii vor tot beton, boltari si caramida. Inainte de comunism, construiam 80-90 la suta din lemn, dar apoi ne-am lovit de betoane”, a explicat Costi Zarnescu. Un alt motiv, mai spune dumnealui, este ca circa 90 la suta din casele din lemn ridicate in prezent in Romania intra pe mana unor amatori. „De aici si reactia generala a oamenilor de a introduce in aceeasi ecuatie toate casele din lemn cand au de-a face cu astfel de locuinte prost facute”, a adaugat specialistul.
Cum ramane insa cu principalul contra-argument adus de cei care privesc cu indoiala casele pe structura de lemn, si anume durata rdusa de viata a acestora. „Daca o viata scurta inseamna 90-100 de ani, atunci este adevarat. Aceasta este durata lor de viata, daca sunt facute corect. Daca sunt facute de amatori, peste 15-20 de ani trebuie schimbate. Din acest motiv insist pe diferenta dintre o casa din lemn bine facuta si una prost facuta, cu lemn verde, netratat. Acesta este si unul din motivele pentru care piata evolueaza greu, lipsa aplicarii unor standarde de calitate si lipsa educatiei clientilor strict legata de aceasta piata. Si nu uitati, o casa pe structura din lemn bine facuta are si o rezistenta foarte mare la seism, fiind foarte elastica”, a mai subliniat acesta.
In ciuda prejudecatilor, piata caselor din lemn evolueaza in Romania. De exemplu, numarul comenzilor clientilor romani pentru 2016 s-a dublat in raport cu anul trecut, ne-a explicat Costi Zarnescu. „Evolutia vine din Occident si intra in Romania prin zona Bucuresti-Ilfov si apoi Cluj-Timisoara, unde oamenii circula foarte mult, vad si studiaza si altceva. Sunt oameni care au un alt nivel de cultura, dar si alte venituri si deschidere. EcoKit construieste circa 30-40 de case pe an, majoritatea mergand la export: Franta, Belgia, Elvetia, datorita preturilor competitive”, a mai precizat domnia sa.
Care sunt preturile unor astfel de case, este intrebarea legitima pe care o adresam. „Media preturilor la rosu este de 150/ metrul patrat construit + TVA, iar la semifinit este de 240 de euro + TVA. La cheie, o casa fara 400 de euro + TVA nu se poate face. Cine face sub acest pret sunt bani aruncati in vant”, a conchis interlocutorul nostru. Pentru informatii complete despre preturi in functie de gama, accesati acest link.