Sunt o prezenta relativ noua pe piata constructiilor rezidentiale din Romania, desi in lume se construieste pe baza acestui sistem de zeci de ani. In consecinta, am vrut sa aflam mai multe detalii despre astfel de case pe structura metalica de la un constructor specializat, pornind de la avantajele acestui tip de constructie, pana la preturi si cum se raporteaza romanii, in general destul de reticenti, la o noutate dintr-un domeniu in care acestia manifesta foarte multa grija si atentie.
Interlocutorul nostru a fost Dorel Chereches, reprezentantul firmei Case Mexi, o firma din Oradea si unul din liderii de piata in acest sector al caselor pe structura metalica, cu colaboratori in aproape toate judetele tarii. De ce ar alege romanii o astfel de casa, l-am intrebat pentru inceput. „In primul rand, avantajul este dat de rapiditatea de constructie, vorbim aici de un termen aproximativ de 90 de zile pentru o casa la cheie. Deci in 3 luni suntem cu constructia finisata. Sigur, termenul de executie depinde si de complexitatea cladirii, putand fi un pic prelungit in astfel de cazuri. Dar la case mai mari nu trimitem o echipa de 4 oameni, ci 6 oameni pentru a ne putea incadra in timpul standard”, ne-a declarat acesta.
Lista avantajelor nu se opreste insa aici. „Pe langa rapiditate subliniez si calitatea casei printre celelalte avantaje foarte importante. Si aici ma refer indeosebi la termoizolatie. Aceasta este de doua ori mai buna decat o casa din caramida pentru ca pierderea de caldura a sistemului folosit de noi este de 0,169 de Kw/metru patrat, cand, la o casa din caramida cu perete de 30 de cm si izolata p exterior cu placa de polistiren de 10 cm, pierderea de caldura este de 0,319 Kw/per metru patrat. Deci izolatia caselor noastre este foarte buna”, a adaugat Dorel Chereches.
Casele sunt in egala masura durabile, cu o durata de viata extinsa. „Otelul pe care il folosim pentru structura metalica are in mediul deschis are o garantie de cel putin 50 de ani. In mediul inchis, garantia sistemului metalic creste la 100-120 de ani”, a mai precizat acesta. Si, daca nu era suficient, casele construite pe structura metalica rezista la un seism de 9,8 grade pe scara Richter, un argument deloc de neglijat intr-o regiune cu o activitate seismica semnificativa.
Date fiind aceste avantaje, l-am intrebat pe Dorel Chereches care este piata acestui tip de constructii in Romania si cum privesc romanii oferta companiei. „Noi am facut prima constructie acum 6 ani. Este o piata inca la inceput, dar care avanseaza. Comparativ cu anii trecuti, exista mult mai multi potentiali clienti, piata e in dezvoltare”, a sintetizat domnia sa.
Cat priveste reactia romanului, aceasta se rezuma la eternele calcule financiare. „Acest sistem nu este neaparat privit cu reticenta, dar romanul crede ca daca e vorba de structura metalica automat are de-a face cu ceva ieftin. Oamenii cauta mereu ceva super ieftin, dar cand le prezint oferta, cand le spunem ca vor avea incalzire in pardoseala, singurul sistem de incalzire pe care il folosim, atunci sunt unii care stramba din nas, ca e scump, ca e sistem nou. Dar, cum am spus, piata e in expansiune si exista mult mai multi potentiali clienti. Anul acesta, de exemplu, avem pana acum 12 contracte semnate, inclusiv in Italia, Elvetia si Norvegia”, a declarat Dorel Chereches.
Case pe structura metalica – preturi cu 10-15 % mai mici
Inevitabil discutia merge spre preturi. „Pretul final al unei astfel de case este dat de materialele pe care clientul doreste sa le foloseasca la finisaje. Pretul mediu pentru o casa la cheie este de 420 de euro pe metru patrat construit, cu materialele recomandate de noi, aici intrand proiectare, fundatia, incalzirea in pardoseala, profile de top cu 3 randuri de sticla si garantie 30 de ani, obiecte sanitare, deci totul absolut la cheie”, a subliniat interlocutorul nostru. In general, pretul unei case pe structura metalica este cu pana la 15 % mai mic decat cel al unei case clasice.
Si, cum era de asteptat, fapt confirmat si de alti constructori, „majoritatea clientilor prefera case cu mansarda din cauza suprafetei mici a terenurilor. Putini sunt cei care au terenuri peste 1000 de metri patrati. Am observat insa ca, daca ar fi dupa placul clientilor, toti prefera case pe un singur nivel, dar neavand suprafata adecvata, se reorienteaza spre case cu mansarda. Sunt case care ocupa mai putin spatiu, dar ofera mai mult in egala masura”, a conchis Dorel Chereches.
Pe site-ul firmei gasiti, la fiecare proiect expus, si un simulator de preturi, in functie de optiunile avute in vedere de un potential client, astfel incat sa aveti o imagine de ansamblu asupra preturilor in functie de gradul de finisare a locuintei si a structurii alese, pentru ca puteti alege si alte variante. Proiectele de case sunt oferite de partenerii polonezi de la Archipelag.pl, constructia revenind firmei romanesti.
Acest articol face parte din categoria “Piatra de Temelie”, un demers casepractice.ro realizat în colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro prin care ne propunem sa va prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si case si amenajari cu gust.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.