Daca ai avea de ales intr-o casa cu structura metalica si o casa din lemn, ce ai alege? Iese invingator lemnul care a trecut testul timpului de atat de multe secole sau va castiga detasat metalul datorita faptului ca este un material solid?
Casele pe structura metalica – ce se stie despre ele
Ideea utilizarii metalului pentru structurile caselor a aparut in secoul XIX in Europa. Atunci, pentru realizarea structurilor se folosea cu precadere fierul.
Casele pe structura de metal sunt rezistente si fac fata cu bine intemperiilor. Metalul nu se strange si nici nu se expandeaza, indiferent de conditiile de vreme si variatiile de temperatura.
Un alt avantaj al acestor case construite pe structura metalica este acela ca materialul din care sunt realizate nu este inflamabil, iar din acest punct de vedere daunele in cazul unui eventual incendiu, vor fi mai mici, pentru ca materialul nu va alimenta si mai mult focul.
Structura metalica se realizeaza pe baza planului casei, ceea ce inseamna precizie garantata in procesul de construire a casei.
O casa construita pe structura metalica nu absoarbe umezeala si este mult mai luminoasa. Casele pe structura metalica nu sunt vulnerabile la mucegai si insecte daunatoare.
Acoperisurile si panourile montate pe cladirile construite pe structura metalica au o durata de viata destul de mare, care poate atinge si 50 de ani. Acest lucru inseamna ca in aceasta perioada nu se deformeaza, nu atrag mucegai, nu apar fisuri sau crapaturi, lucru care inseamna cheltuieli de intretinere mai mici.
Ramele metalice rezultate din fabricarea otelului cantaresc destul de putin, ceea ce inseamna ca pe fundatia casei nu apasa o greutate foarte mare si acest lucru se traduce prin mai putine crapaturi in peretii casei si mai putine reparatii. Greutatea mica a unei case pe structura metalica presupune de asemenea, construirea unei fundatii mai usoare, ceea ce inseamna costuri mai mici.
Timpul de executie al unei case pe structura metalica este scurt, deoarece majoritatea materialelor sunt prefabricate
Pentru ca profilele folosite sunt de dimensiuni mici, vorbim de pereti cu grosime redusa in cazul acestor tipuri de case. Raportul dintre aria construita si aria utila este avantajos, interiorul incaperilor fiind mult mai mare decat cel al constructiilor realizate din alte materiale.
Costurile unei constructii pe structura metalica sunt mai mici decat cele ale constructiilor realizate din lemn, datorita pretului scazut al otelului.
Casele din lemn – multe avantaje, dar si cateva minusuri
Casele din lemn se remarca prin costurile de realizare, de exploatare si intretinere reduse. Orice constructor va putea ridica o casa solida si sigura din lemn. Lemnul este un material usor de prelucrat, astfel ca eventualele retusuri si modificari pot fi facute direct pe santier.
Lemnul este un material natural care izoleaza extrem de bine, atragand caldura pe perioada zilei pe care o elibereaza apoi in timpul noptii. Astfel, lemnul indeplineste toate standardele de izolare a casei si in acest fel nu mai sunt necesare alte materiale izolatoare, ceea ce inseamna economii considerabile pentru incalzire in perioada sezonului rece.
Lemnul este un material suficient de solid incat sa se poata realiza o fundatie solida pentru casa, comportandu-se bine inclusiv la testele seismice deoarece are capacitatea de a atenua miscarile bruste.
Caracteristicile lemnului permit sa poata fi realizat orice proiect, indiferent cat de complex si avangardist este acesta.
In cele mai multe cazuri, constructiile de lemn sunt mai atractive si permit efecturarea unor amenajari si extensii ulterioare.
Lemnul este insa un material vulnerabil la insecte si daunatori si poate suporta modificari din cauza factorilor de mediu.
In privinta costurilor, pretul caselor de lemn este cu 20-30% mai mic fata de cel al caselor din caramida sau din alte tipuri de materiale.