Doi tineri indragostiti de natura si de libertate au pus pe picioare o mica afacere cu case din lemn pe roti, construite si decorate manual. Le finiseaza si decoreaza impreuna, folosind lemn recuperat din hambare vechi, obiecte vechi autentice si materiale naturale.
Johanna este arhitect peisagist, iar Attila, un tamplar priceput. Proiectul primei case l-au facut impreuna, iar tanarul a construit-o singur. Casa a iesit atat de bine ca au primit imediat oferta pentru a o vinde in Germania. Asa au inteles oportunitatea si au inceput sa construiasca la comanda. Deocamdata au comezi din Austria si Germania. Continua sa lucreze doar ei, fara a forta lucrurile si a renunta la viata tihnita aproape de natura in localitatea Ghelnita, judetul Covasna.
Pana acum, au proiectat si construit doua modele de casute. Sunt construite pe structura de lemn cu pereti tip sandwich, cu izolatie in interiorul peretilor si exterior astfel ca pot fi locuite si iarna. Se pot conecta la apa si la reteaua electrica de 220 V. Au sistem electric de incalzire, chicineta, baie cu dus cu incalzire instant a apei si toaleta. Usa de acces, din doua bucati care se deschid separat si ferestrele sunt facute din lemn masiv, manual, tot de Attila, iar pardoseala este din lemn de pin.
Constructii din materiale naturale
Folosesc pentru constructie materiale naturale sau cat mai sanatoase posibil. Impreuna fac totul, pornind de la proiectare si design, pana la executie si finisare. Iar pentru ceea ce nu reusesc sa faca singuri apeleaza intotdeauna la business-uri locale.
Casele au intre 10 si 15 m² si nu au nevoie de Autorizatie de Constructie pentru a fi instalate in gradina sau la marginea padurii. Exista posibilitatea ca toaletele sa fie cu evacuare uscata – sistemul norvegian cu compost – astfel incat nu este necesara o fosa septica sau racordarea la sistemul de canalizare. Casele au roti de caruta functionale cu ajutorul carora se poate face deplasarea pe distante mici. Pentru distante mari este nevoie insa de platforma.
Casa ca pe vremea bunicilor
Ceea ce evidentiaza casa din imaginile de mai sus este insa finisajulul antichizat al ferestrelor si usilor si obiectele vechi, autentice. Fereastra se inchide cu un ivar vechi, clanta este dintre cele folosite pe vremuri de bunicii nostri, chiuveta – un vechi lighean ciobit.
La constructia patului, dulapurilor si politelor au folosit lemn vechi recuperat dintr-un vechi hambar al familiei. Rotile montate sunt autentice – de la o caruta veche – si functionale. Totul este cat se poate de autentic, iar obiectele de decor, minunate.
Sursa: revistadinlemn.ro
Cititi si: Case care se pot muta. Confort in miscare, cu bani putini
Cititi si: Proiectele de case duplex, solutia accesibila de locuit pentru intreaga familie