Compania americana ICON si-a propus sa rezolve problema persoanelor fara adapost din orasul texan Austin, prin construirea de case scoase la imprimate 3D. Deocamdata, a ridicat un centru de primire si are planuri avansate pentru un mic cartier compus din sase case.
Pe viitor, in casele construite de ICON ar urma sa isi gaseasca adapost circa 40% dintre cei care traiesc pe strazile din Austin. Centrul de primire de aproape 47 de metri patrati a fost printat in cateva zile si ridicat in doar 27 de ore. Pana la finalul anului, in jurul sau se vor construi si cele sase case.
Designul poarta amprenta companiei Logan Architecture, care a apelat la lemn pentru a da imobilului un aspect placut, de camin elegant si primitor. „Cred ca oricine vede centrul isi va da seama ca aceste este viitorul”, spune Jason Ballard, CEO-ul ICON. Compania sa construieste si in America Latina un cartier similar celui din Austin, potrivit dwell.com.
Cat va costa o casa
O casa construita de ICON costa, in medie, aproximativ 10.000 de dolari. E ceva mai mica decat centrul de primire si are un living, un dormitor si baie. Cele mai multe modele, care nu difera prea mult intre ele, sunt gata in aproximativ 48 de ore.
Pentru ridicarea unor astfel de locuinte, specialistii de la ICON au apelat la imprimanta 3D Vulcan, adaptata pentru state precum Haiti sau El Salvador. Aici este dificil sa construiesti o casa, pentru ca, adesea, curentul electric este intrerupt, asistenta tehnica este deficitara si apa potabila lipseste uneori.
Locuinte rezistente la preturi accesibile
Despre avantajele printarii 3D in domeniul constructiilor vorbeste insusi Jason Ballard. O paleta mult mai variata de design, rezistenta superioara si preturi accesibile sunt principalele atuuri. „Nu e cu 10% mai bine, e de 10 ori mai bine”, spune Jason Ballard.
In cazul acestei case din Austin, cifrele ii dau dreptate. A fost ridicata in mai putin de 24 de ore si totul a costat 10.000 de dolari. Iar obiectivele sunt si mai indraznete: viitoarele case sa fie gata in mai putin de 24 de ore si sa coste 4.000 de dolari.
Cititi si: Biroul din gradina. Nu lipsesc internetul si aerul conditionat
Cititi si: Casa de 300.000 de euro a lui Dorian Popa