In urma cu aproape un deceniu, studentii unei universitati din statul american Alabama au pus bazele unui program care urmareste proiectarea si constructia de locuinte sociale destinate cu precadere lumii rurale. Nu orice fel de locuinte insa, ci case prietenoase cu mediul inconjurator, construite din materiale reciclate si la preturi competitive. Dupa 10 ani, Rural Studio, cum se numeste programul Universitatii Auburn, este gata sa dea drumul productiei in masa pentru doua proiecte expuse intr-un sat din statul vecin Georgia.
Proiectul a fost demarat in 2005, inainte de izbucnirea crizei economice mondiale trei ani mai tarziu, si a urmarit proiectarea si constructia unei case de locuit al carei pret sa nu depaseasca 20.000 de dolari. Casa este destinata comunitatilor rurale sarace si indeosebi celor care nu sunt eligibili pentru credite ipotecare. Pana in prezent, studentii au proiectat si construit 17 prototipuri los-cost care includ modele de case cu un singur dormitor si doua dormitoare.
Modelele din imaginile atasate sunt cele cu un singur dormitor si o baie, intinse pe o suprafata de 51 de metri patrati. Potrivit site-ului Inhabitat.com, materialele de constructie necesare constructiei unei singure astfel de case, inclusiv lemnul si tabla, costa circa 13.000 de dolari. Restul pana la 20.000 de dolari sunt costurile de constructie. Ridicate pe stalpi, deasupra nivelului solului, casele sunt pasive, cu sisteme de incalzire si ventilatie care tin facturile la utilitati la un nivel minim. Studentii incearca acum sa incheie contracte cu firme specializate pentru demararea procesului de constructie in masa pe tot cuprinsul Statelor Unite.
Desi construite in mod economic, locuintele au un design interesant, cu suprafete vitrate largi in partea frontala si spatii exterioare generoase. Interioarele vin, cum era de asteptat, in decoruri rustice, pline de farmec, cu pereti albi si mobilier din lemn, pe alocuri reciclat. Casele au un living spatios care include si bucataria si sala de mese, conectat apoi la singurul dormitor.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: